Шмит: БиХ прети распад, реална могућност сукоба

Kristijan Šmit

Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит упозорио је у свом извештају Савету безбедности УН да је земља у директној опасности од распада и да постоји „веома реална” могућност повратка сукоба.

Како преноси британски „Гардијан”, наводећи да је имао увид у документ, Шмит ће предложити појачање међународних мировних снага у БиХ ако, како је навео, „српски сепаратисти” остваре претњу да ће се повући из Оружаних снага БиХ и створити сопствену војску.

Шмит ће у свом првом извештају УН од ступања на дужност у августу упозорити да се БиХ суочава са највећом егзистенцијалном претњом у послератном периоду, преноси Танјуг.

Коментаришући најаве српског члана Председништва БиХ да ће РС формирати своју војску, Шмит је оценио да је реч о претњама које су, како је навео, „једнаке сецесији без њеног проглашења”.

Шмит је у извештају који је у петак послао у седиште УН навео да Додикови поступци угрожавају не само мир и стабилност земље и региона, већа да, ако међународна заједница на њих не одговори, могу довести до поништавања самог Дејтонског мировног споразума.

Високи представник је упозорио и на могућност сукоба између полицијских агенција БиХ и полиције Републике Српске.

„Ако се Оружане снаге БиХ поцепају на две или више армија, потребна је поновна процена нивоа међународног војног присуства”, сматра Шмит.

Такође је упозорио да су изгледи за даље поделе и сукобе врло реални и да би нестабилност у БиХ имала шире регионалне импликације.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас