ШОЛЦ ПОКЛЕКАО ПОД ПРИТИСКОМ? Одобрење Берлина за испоруку „Леопарда“ Украјини могуће већ у среду!

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Фото: Скриншот Јутјуб

Немачки канцелар Олаф Шолц могао би већ сутра да дозволи Пољској да извезе своје тенкове немачке производње типа „Леопард“ у Украјину, кажу извори упознати са овим питањем.

Пољска је данас званично затражила одобрење Берлина како би извезла тенкове, а немачка влада је саопштила да ће по овом питању одговорити у што краћем року.

Си-ен-ен преноси да би Немачки парламент сутра могао да расправља о питању слања тенкова „Леопард“ у Украјину. Опозиционе странке Хришц́анско-демократска унија (ЦДУ) и Хришц́анско-социјална унија (ЦСУ) затражиле су расправу, уз образложење да желе да омогуће слање „Леопард“ тенкова Украјини.

Дебата би требало да почне сутра у 15.05 часова по локалном времену. Немачки закон захтева одобрење за поновни извоз њене војне опреме, што значи да се тенкови „Леопард“ могу послати у Украјину само уз сагласност Берлина.

Шолц је инсистирао да Немачка не треба да делује одвојено од НАТО савезника у слању нових категорија тешког наоружања, због забринутости да би такви потези могли да изазову ескалацију са Москвом. Све до недавно, немачки званичници су у приватним разговорима увек јасно стављали до знања да ц́е послати или дозволити другима да испоруче „Леопарде“ Украјини само ако САД пошаљу свој главни борбени тенк „М1 Абрамс“.

Берлин је од тада променио наратив и сада званичници наводе да не постоје везе између слања тенкова „Леопард“ и „М1 Абрамса“.

САД су поменуле да би тенкови „М1 Абрамс“ могли бити послати у Украјину као део ширег међународног пакета који би укључивао немачке „Леопарде“, наводи Вол стрит џурнал, који се позива на америчке званичнике.

Извор: happytv.rs

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас