Сорош: Америчко инвестирање у Кину је фатална грешка

Soros
Финансијски шпекулант Џорџ Сорош јавно је искритиковао џиновску инвестициону компанију Black Rock Inc. која улаже милијарде долара у Кину

Доналд Трамп се већ на почетку председничког мандата досетио да за његову Америку није добро што је – гоњена властитим антисовјетизмом и русофобијом – помагала Кини да постане економска велесила.

Сад се већ слична кукњава чује и од оних који се врте око Беле куће.

Финансијски шпекулант Џорџ Сорош јавно је искритиковао џиновску инвестициону компанију Black Rock Inc. која улаже милијарде долара у Кину.

Отворено јој је – као да он то боље зна од њених главних власника и менаџера – поручио да ће „изгубити тај новац“:

„Убацивање милијарди долара у Кину сада је фатална грешка. То ће вероватно резултирати губитком новца акционара Black Rock Inc. Што је још важније, наштетиће националној безбедности Сједињених Држава и других демократија“.

Сорош се овако „пророчки“ огласио у форми ауторског чланка написаног за Волстрит џурнал. И не покушавајући да објасни: зашто америчка улагања у Кину деценијама нису била „фатална“.

Сорош је и даље утицајан присталица Демократске странке, али више не управља курсом америчких спољних улагања.

Његов глас више није пресудан на Волстриту.

Новинска агенција Блумберг, чији је власник милијардер Мајкл Блумберг, објавила је да Black Rock Inc., Goldman Sachs Group Inc. и већина других америчких компанија за управљање капиталима и банкарским пословима сматрају да су њихове шансе у Кини веће од ризика.

BlackRock Inc. је почетком августа почео да нуди новац за инвестирање приватним лицима у Кини.

Два месеца раније је од званичног Пекинга добио регистрацију као први у Кини инвестициони фонд који је потпуно у власти странаца.

Факти / Нови стандард 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас