Спасоје Томић: Вијести и кампања против пописа становништва у Црној Гори

popisnica

Као што је већ постало видљиво Вијести и политичке странке под контролом овог медијског концерна кренуле су у офанзиву против пописа становништва. Разлог? Суштински га нема, осим ако у обзир не узмемо ( а нећемо ) шупљу причу око подизања тензија. Откуд сада прича да ће попис подићи тензије, а те приче није било 2011 године када су људи уцјењивани да не смију да се изјасне ни по једном од три ставке ( нација, језик, вјероисповјест), или што је још значајније те приче није било 2003 само двије и по године пред референдум када је ситуација била много напетија него што је данас.

Ова групација као прво има очигледан и сасвим реалан страх од пораста броја Срба на попису становништва, што из основа мијења многе ствари, на пример да ће се морати испоштовати ЕВРОПСКА вриједност да и српски буде званични језик а не као до сад у званичној употреби, да ће се такође морати испоштовати реалност да тробојка буде народна застава, опет понављам све у складу са већ поменутим достигнућима Европе.

Наравно, грађанисти не би били то што јесу ( углавном србофоби) када не би покушали да подметну причу како се попис мора „одрадити у складу са законом и правилима ЕУ“. Попис је у складу за законом, ове године је тачно деценија од претходног, а што се тиче стандарда ЕУ који предвиђа да се на попису бришу национална и језичка одредница то пак може за нас важити тек од пописа 2031 ако до тада уђемо у ЕУ ( ја сам еуроскептик) у шта чисто сумњам.

Што се тиче самог тока пописа то је лагана ствар. Пописивач позвони, људи му отворе, уђе и крене да пописује. Наравно, може то и дуже да потраје јер је наш народ гостољубив па често имате сцене

Кафу?

Не могу

Сок хоћеш

Ајде може

Е и да једеш нешто

Јео сам, хвала не мо…

Оћеш живота ми ђеце

Итд итд итд

Сума сумарум, пописа мора бити како би знали по први пут колико нас има и једних и других и трећих и четвртих. И наравно, не бојте се неће ништа да боли, само ћете морати да прихватите реалност која је неупитна а тиче се броја Срба у Црној Гори.

Спасоје Томић, новинар

Магазин Видовдан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас