Спомен на голготу сарајевских Срба

Фото ЕПА ЕФЕ - А.Н.

Спомен на голготу сарајевских Срба.

Осим споменика на Лукама на Требевићу, изграђено је или ће се градити још неколико обележја којима се негује култура сећања у Источном Сарајеву.

На страдање Срба с подручја Сарајевско-романијске регије у даљој и скоријој прошлости будуће генерације подсећаће и споменик који се тренутно гради у порти Цркве Светог Илије на Лукама на Требевићу, у општини Пале. Посвећен је страдалим Србима требевићког краја, жртвама усташког терора и припадницима Југословенске краљевске војске у отаџбини у периоду 1941–1945. године, као и борцима погинулим у последњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

На озваничењу почетка изградње споменика, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је ових дана да је то један од пројеката којима се негује култура сећања у Источном Сарајеву.

„Овим ћемо вратити само део дуга страдалим Србима требевићког краја који су дали своје животе, страдавши за своју веру, свој народ и слободу живљења на нашим просторима”, казао је Ћосић и додао да ће будуће спомен-обележје, које ће додатно улепшати порту старе цркве брвнаре, „симболизовати заштиту православне вере и жртву народа Требевића”.

Осим споменика на Лукама, на подручју Источног Сарајева, подразумевајући свих шест општина удружених у тај град, изграђено је или ће се градити још неколико спомен-обележја, посвећених вековном битисању српског народа на простору Сарајева и немилосрдном протеривању сарајевских Срба.

Кад о томе говоре, представници локалне власти на прво место стављају изградњу меморијалног комплекса у Источном Новом Сарајеву, посвећеног сарајевским Србима страдалим у 20. веку, односно за време Првог и Другог светског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата 1992–1995. године.

Историчар и декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић каже да меморијални комплекс „неће представљати само угаони камен наше колективне културе памћења”, већ ће „бити и неми сведок затирања једног читавог народа на простору који је насељавао од раног средњег века”.

У разговору за наш лист, начелник Општине Источно Ново Сарајево Јован Катић напомиње да је већ завршен споменик Белом анђелу, који ће заузимати централно место у меморијалном комплексу у парку „Сунце”, који се гради у сарадњи с Митрополијом дабробосанском.
„Практично, биће испричана једна цела прича, коју ће посетиоцима дочарати, између осталог, реплике три православна храма у Сарајеву и ЛЕД дисплеји на којима ће моћи да виде све веродостојне податке и информације о страдању и затирању српског народа на простору Сарајева”, каже Катић.

„У том смислу”, додаје, „важно нам је да што пре кренемо и са изградњом споменика породици, који ће бити постављен на Тргу Србије у Источном Новом Сарајеву. И он ће својим изгледом подсећати на егзодус сарајевских Срба и на излазак из Сарајева и почетак новог живота у новоизграђеном граду, као што ће подсећати и Саборни храм Христа Спаситеља који ће се такође градити на Тргу Србије.

У Источном Сарајеву изграђени су Парк Гаврила Принципа и Парк великана, у којем су бисте девет историјских личности које су у различитим областима и у различито време утицале на напредак и развој, али и опстанак српског и осталих народа на том простору.

Душанка Станишић/Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас