Споменик словачком добровољцу у српској војсци из Српско-турског рата

image_2021-09-28_104431

Сремска Рача – Споменик словачком песнику Адолфу Сватоплуку Освалду који је погинуо у Српско-турском рату 1876-1878, као добровољац у српској војсци на Дрини, код Сремске Раче окривен је у том сремском месту.

Споменик Освалду Сватоплуку подигнут је у школском дворишту у Сремској Рачи чиме је обележено 145 година од смрти песника који је значајан за словачку књижевност и културу, али и за српски народ и Републику Србију. Адолф Сватоплук Освалд, учествовао је у ослободилачким ратовима које су Срби водили против Турске, као добровољац, а погинуо је као припадник добровољачких јединица у српској Дринској дивизији 4. јула 1876, у бици код Сремске Раче.

Kако је у свом обраћању на својеврсном историјском часу, током програма откривања споменика рекао Немања Старовић државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије, нашој генерацији је припала обавеза, али и част да се херојима попут Освалда достојно одужимо.

Kако је истакао том приликом државни секретар Старовић: „Част ми је што учествујем у церемонији отварања споменика Адолфу Сватоплуку Освалду као великом словачком песнику, књижевнику, родољубу и националном прегаоцу који је положио чак и свој живот уградивши га у темеље једне дивне грађевине, српско-словачког пријатељства. То пријатељство има веома дубоке историјске корене али се материјализује у данашњем времену на квалитативно другачији начин, када није потребно полагати животе али сви ми који се бавимо развојем тих наших билатералних односа улажемо велики труд како бисмо те односе и наше братство развијали у садашњем времену. Мало је држава у Европи са којим Република Србија има тако интензивно пријатељство и свестрану сарадњу као што је то случај са Словачком Републиком. Вежу нас дубоке историјске везе и снажно пријатељство наша два народа али то што на истоветан начин посматрамо међународно јавно право. Нама је веома драгоцено подршка који нам Словачка Република пружа у погледу заштите територијалне целовитости и суверенитета Републике Србије, а наша сарадња се свакако одвија и из сваке године у годину интензивира и на пољу инвестиција и повећања трговинске размене.”

Федор Росоха амбасадор Републике Словачке у Београду и Немања Старовић државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије заједно су открили споменик Адолфу Сватоплуку Освалду. У ослободилачким ратовима које су Срби водили против Турске, од 1876. до 1878. године, поред осталих, учествовали су и добровољци из данашње Републике Словачке. Међу њима се, са посебним пијететом, сећамо двојице словачких песника – Јосиф Бохуслав Бела је погинуо у борбама код Алексинца, а Адолф Сватоплук Освалд је свој живот, за српску слободу, дао на Дрини, код Сремске Раче.

Амбасадор Словачке у Србији Федор Росоха истакао је да му је изузетно драго што присуствује свечаном откривању споменика свом земљаку, књижевнику, новинару, на месту где је као добровољац борећи се за слободу погинуо 1876. године.

„Судбина је одредила да му вечна кућа буде овде, у Сремској Рачи, далеко од његове родне Банске Бистрице. Захваљујући идејном творцу и иницијатору ове акције др Небојши Kузмановићу, али истовремено и несебичној подршци Града Сремске Митровице, племенита мисија Адолфа Сватоплука Освалда биће отргнута од заборава времена. Испреплетеност наших народа и у најтежим тренуцима треба да буде наш идеал, наша мисија да својим ангажовањем, али и личним примером ојачавамо и продубљујемо овај братски пламен који нас вековима спаја”, рекао је амбасадор Росоха.

Локална самоуправа Града Сремска Митровица подржава све важне догађаје, тим поводом окупљенима се обратила градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић истакавши да ће овај споменик бити једна метафора, симбол српско-словачког пријатељства и братимљења две државе.

Комплетан чланак можете прочитати ОВДЕ 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас