Срамно омаловажавање СПЦ од стране Кривокапића! Бивши премијер кренуо стопама Ђукановића и Марковића

Фото: Филип Филиповић/АДРИА

Бивши премијер Здравко Кривокапић, који се пре неколико година дичио подршком Српске православне цркве, сада је изненадио све, омаловажавањем верске организације која има убедљиво највећу подршку грађана. Изјава је толико запањујућа јер Кривокапић прижељкује нову цркву у Црној Гори.

“Да је Амфилохије био жив не би дозволио да Београд диктира одређeна понашања, поготово у цркви Црне Горе”, изјавио је у последњем интервјуу Кривокапић.

Поставља се питање зашто је одједном Кривокапић окренуо леђа Српској православној цркви и због чега је кренуо стопама Мила Ђукановића и Душка Марковића, који су покушали да одузму целокупну имовину СПЦ.

Овом изјавом Кривокапић је открио све карте, што је добро јер грађани напокон имају целовиту слику, те могу да повежу одређене догађаје.

Прво, Кривокапић је одбио да потпише Темељни уговор, али његова очигледна намера није прошла. Очигледно да је план био да се Митрополија црногорско-приморска издвоји из Српске православне цркве и назове Црква Црне Горе и да је Кривокапић био предводник те идеје.

Друго, Кривокапић је у последњем обраћању јавности потврдио да је његов “једини политички циљ” била промена Закона о слободи вјероисповијести и испуњење обећања датог митрополиту Амфилохију, који је три деценије био на челу Митрополије СПЦ-а у Црној Гори. Ипак, изјавом од јуче Кривокапић из 2023. није исти онај из 2021. године. Овај из 2023. изгледа не би имао ништа против да се имовина СПЦ одузме и пренесе на “Цркву Црне Горе”.

Треће – Да ли се овим изјавама Кривокапић жели приближити ДПС-у и тако направити мост између Покрета Европа сад и партије која је 30 година “ведрила и облачила” Црном Гором? Ни ово није искључено, јер знамо однос ДПС-а према СПЦ, због чега су и изгубили сваке изборе и налазе се на најмањој подршци икада. Подсетимо, Кривокапић се на сва звона хвали како подржава Европу сад и премијера Милојка Спајића, али и председника државе Јакова Милатовића.

Четврто се надовезује на треће, а то је да је Крвокапић издао и своје најближе. Није желео да подржи Европу сад, те је више пута рекао “не” Спајићу и Милатовићу. Са Дејаном Вукшићем и неколико одборника, који су подржавали његов рад, основао је Демохришански покрет. Причао хвалоспеве о њему, најављивао промене, а главна промена је била та што је после пар месеци напустио покрет и оставио их на цедилу.

Пето – Не треба заборавити да је на прву седницу Владе дошао таксијем, а на све остале марцедесима од 60.000 еура. Најавио је и продају “мајбаха” али не да није продат, него није ни одузет тадашњем председнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

Шесто – Подсећамо и да је Кривокапић један од професора Универзитета Црне Горе који се није сложио са сменом некадашње ректорке Радмиле Војводић, због чега је поднео оставку на место директора Центра за докторске студије УЦГ. Војводић и њен муж, некадашњи министар Бранислав Мићуновић, су високорангирани функционери ДПС-а. Мићуновић је један од главних заговорника црногорског језика, новопечених слова, те наметања да се она користе у просвети.Седмо – Кривокапић је обећао доношење низа системских закона попут Закона о поријеклу имовине, најављивао је преиспитивање концесионих уговора, професионализацију јавних служби, пооштравање казни за корупцију… Ниједан никад није упућен Скупштини.

Осмо – Људе који су му радили кампању и допустили да буде први на листи (тадашњи Демократски фронт), одмах након избора је одбио да уведе у Владу, већ ишао са експериментом који га је коштао позиције премијера. Најближе није хтео да стави у Владу, те је ДФ, само да због Закона о слободи вјероисповјести прихватио експертску Владу, која се показала као највећи промашај.

Девето – Формирао је Демохришћаснки покрет иако је митрополит Јоаникије био изричит да се то не чини, односно да се не формира партија или покрет који ће у себи имати назив “хришћански” и који би се тако повезивао са црквом. Иако је лично Кривокапићу саопштен став митрополита Јоаникија, он је одлучио да се о њега оглуши, те је формирао Демохришћански покрет.

Десето – Кривокапић се није либио да направи скандал у Патријашији на великом Сабору СПЦ.

Да ли је све ово довољно да грађани препознају намере Кривокапића? Наравно да јесте, јер Кривокапић сад да изађе на изборе не би имао ни “Ц” од цензуса.

Извор: Адриа.тв

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас