Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vidovdanrs/public_html/wp-content/plugins/easy-google-adsense/main.php on line 185

Срби масовно ћеркама дају ова 3 арапска имена, мислећи да су стара традиционална: Њихово право значење је потпуно другачије

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Foto: Screnshot Youtube

У Србији је приметан тренд давања све више страних и необичних имена бебама, како би касније кроз живот били што упечатљивији, али неретко се могу наћи и родитељи који се окрећу традицији, па она давно заборављена имена враћају у живот.

У последње време посебно су се издвојила три женска имена, за која се мисли да произилазе из народне традиције, а заправо потичу са Блиског Истока.

У наставку вам откривамо три најпопуларнија имена која се најчешће дају женској деци у Србији, као и њихова прелепа значења:

Сара

Име је изведено од речи сараи а значи кнегиња, владарица, жена високог ранга. На арапском име Сара значи “она која доноси срећу гледаоцима, весела и радосна”. Оно је у разним варијантама веома популарно како код хришћана тако и код муслимана. У БиХ, Хрватској и Србији име Сара је у последњих неколико година било међу 10 најпопуларнијих имена које је давано девојчицама.

Многи су имали баке Саре и по њима дају име својим ћеркама, можда и не знајући колико је древно име и како има дивно значење.

Ема

Ема је скраћена варијанта више имена, па самим тим има и више значења. У Србији је то скраћена варијанта од Емилија, а код муслимана од Емина, Емира. Изведено је од немачке речи ермен – што значи цео и универзалан. Ово име је заиста прелепо за дете.

Хана

Име Хана је арапског порекла и има значење разумевање, искусна паметна жена. Постоји и прича да је име настало од имена биљке кане (ханнан) што значи “милост”. Ово име се у разним облицима може наћи у многим језицима, а најзустепљеније форме у Европи су Хана, Ханна, Ханнах. Име Ханна (Ханнах) је у првој половини 20. века је било умерено популарно име у Чешкој и земљама северне и централне Европе, а посебни у Немачкој.

Извор: Опанак/Стил.Курир

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас