Срби на барикадама 12. дан, чекајући повлачење Росу

Brnjak
БРЊАК –

Срби на Косову и Метохији на административним прелазима су и данас, већ 12. дан. Дан након што је у Бриселу Београд прихватио компромис за решење ситуације на Косову и Метохији, очекује се да се специјалне јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, и да се уклоне барикаде.

После скоро две недеље, назире се компромисно решење кризе на северу Косова и Метохије.

Требало би да до сутра у 16 часова јединице Росу напусте административни прелаз Јариње.

Срби су ову вест дочекали са олакшањм, али су остали на позицијама, јавља репортер РТС-а. Кажу да им је све теже да буду на барикадама, с обзиром да су протести скоро две недеље, а и због временских услова који су све гори.

Повлачење јединица Росу би требало сутра да почне од 8 часова, а затим се очекује да Кфор распореди своје трупе на тим позицијама.

Нико није могао да потврди да ли ће саобраћај сутра бити нормализован, а врло је вероватно да ће се то догодити у понедељак.

Кфор ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Од 4. октобра за возила се успоставља режим са „стикерима“ до коначног решења.

Симић: РОСУ намерно оштетио возила у власништву Срба

Потпредседник Српске листе Игор Симић објавио је да су „такозвани специјалци“ РОСУ, приликом смене на административном прелазу Брњак, синоћ око 23:30 сати, намерно оштетили десетак паркираних приватних моторних возила у власништву Срба.

„Очигледно да нису могли да сакрију разочарање што наши грађани нису насели на провокације у претходних 11 дана и што је постигнут споразум који уважава интересе нашег народа“, написао је Симић на Фејсбуку, уз фотографије оштећених аутомобила.

Симић је навео да се исто десило и на Јарињу, када су огребана и приватна возила новинара.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас