СРБИЈА ЉУТА! Европска комисија склопила договор са лажном државом Косово

EU

Европска комисија (ЕК) планира да издвоји 6,5 милиона евра у оквиру програма који има за циљ да пружи подршку Министарству унутрашњих послова самопроглашене републике Косово, као и да уведе европске стандарде, преноси РТ.

„Програм је усмерен на јачање сектора унутрашњих послова, између осталог Министарства унутрашњих послова Косова и структура које зависе од њега, као и његово усклађивање са европским стандардима“, наводи се у документу.

Претпоставља се да ће пројекат Европске комисије омогућити јачање безбедности на Косову. Из европског буџета су спремни да издвоје 6,5 милиона евра за његову реализацију.

Како су појаснили у ЕК директан партнер ће бити Министарство унутрашњих послова самопроглашене републике Косово и његове структуре, укључујући полицију, агенцију са судску медицинску експертизу и општине.

Европска комисија планира да путем овог пројекта помогне Министарству унутрашњих послова да побољша процес припреме закона и омогући његову имплементацију како би се ускладио са законодавством ЕУ. Осим тога, биће организовани тренинзи за особље и прошириће се сарадња међу косовским институцијама и Европолом.

По мишљењу ЕК, резултат пројекта ће „осетити и грађани у виду потпунијег поштовања принципа владавине права, јер ће после тога на Косову доћи мир и безбедност“.

Експерт Међународног института за хуманитарно-политичке студије Владимир Брутер је појаснио да Брисел настоји да уведе западне инструкције у унутрашње процесе Косова. Он сматра да ће такав пројекат омогућити европским властима да контролишу избор највиших званичника.

„Отварање и затварање кривичних предмета и процедурални захтеви ће бити усклађени са општим правилима која важе у ЕУ. Осим тога, иснтруктори могу имати важну улогу у одабиру водећих кадрова на Косову. Они имају право да избаце све који су, по њиховом мишљењу, непоуздани“, рекао је Брутер.

Раније је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ позвао лидере Србије и самопроглашеног Косова на преговоре након што је дошло до заоштравања ситуације на граници.

Влада привремених приштинских институција је 1. августа објавила саопштење у којем наводи да ће грађанима Србије који уђу на Косово и Метохију бити обезбеђен „документ за улазак и излазак“ и да поново региструје Српске документе на територији Косова. То је изазвало талас протеста етничких Срба који живе на територији самопроглашене републике и дошло је до сукоба са полицијом. Ступање на снагу Уредбе померено је за 1. септембар.

(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас