Србима на Косову све теже допремање робе, новца и лекова

Foto: Laura Hasani/Reuters

Од догађаја у Бањској и одлуке Приштине да затвори административне прелазе на северу Косова и Метохије српска роба не стиже у Покрајину. Отварањем пункта Брњак није решен проблем. И даље је затворен пункт на Јарињу, па у Покрајину не стижу ни преко потребни лекови, а последњих дана банке у српским срединама на Косову и Метохији остале су без динара јер се новац, према постојећим правилима, допремао само преко пункта Јариње.

Одлуком Приштине погођени су сви они који су егзистенцијално везани за институције Владе у Београду. То су запослени у здравству, просвети и другим службама владе Србије. Већини пензионера нису исплаћене пензије. Ради се о старијим особама којима је новац преко потребан за лекове, за храну.

Од 24. септембра када је дошло до оружаног сукоба у селу Бањска, административни пунктови на северу су затворени за кретање из правца централне Србије. Отварање пункта Брњак за кретање у оба правца није помогло у транспорту новца.

Динари преко других пунктова не могу да се преносе јер агенције за транспорт новца имају уговоре само за прихват новца преко Јариња.

Редом су погођени Срби у свим деловима КиМ. У четири општине на северу новац преко банкомата исплаћује једино Поштанска штедионица, и то у лимитираном износу. У шест општина са српском већином на југу на банкоматима данима нема динара. Динара нема овде у Грачаници, нема у Штрпцу, општинама Косовског поморавља.

Испред банака су редови људи који чекају да неко нешто уплати па да евентуално дођу до тог новца.

Они који имају, троше евре, а они који немају тргују на вересију или се задужују. Породице се сналазе тако што неки од чланова оде до централне Србије и у најближој средини подигне динаре

Проблем је и што су услед последњих збивања на северу захладнели међунационални односи па тако поједини Албанци, власници продавница одбијају да им Срби робу плате платним картицама српских банака.

Залихе лекова на измаку

Проблеми постоје и у снабдевању лековима. Из болница у Митровици, Грачаници, Пасјану апелују да су на измаку са лековима, санитетским материјалом, медикаментима.

Од средине јуна на овдашње тржиште не стиже ни српска роба, штампа на српском језику, а ни пошиљке из централне Србије.

Готова роба из централне Србије на овдашње тржиште не може, јер власти у Приштини тврде да постоји ризик од уношења оружја. Исто образложење може да се чује и за одлуку о затварању пункта Јариње, у чијем правцу полиција, како кажу, и даље истражује терен након оружаног сукоба у Бањској.

Одлукама владе у Приштини да затвори прелазе на северу отежано је кретање људи, а код Срба на КиМ враћа се осећај одсечености и изолације.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас