Srbima u Hrvatskoj zabranjuju upotrebu ćirilice i na nadgrobnim pločama

Фото: Р. Крстинић

Srbima u Hrvatskoj postaje zakonom zabranjeno da koriste ćirilicu čak i na nadgrobnim pločama ukoliko na tom području Srbi ne čine trećinu stanovništva.

U selu Pojiča, blizu Zadra, porodica pokojnika je dobila službeni dopis u kojem im se nalaže da uklone ćirilička slova sa groba u roku od 15 dana, jer na tom području ne živi dovoljan broj Srba da bi upotreba ćirilice bila dozvoljena.

U Republici Hrvatskoj, zvanični jezik je hrvatski jezik, a latinično pismo služi kao zvanično pismo prema Ustavu Republike Hrvatske.

U određenim lokalnim jedinicama, uz hrvatski jezik i latinično pismo, može se dozvoliti upotreba drugih jezika i pisma, uključujući ćirilično, pod određenim uslovima propisanim zakonom.

Nacionalnim manjinama se garantuje sloboda izražavanja svoje nacionalne pripadnosti, slobodno korišćenje svog jezika i pisma, kao i kulturna autonomija prema Ustavu.

Zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano je da se ravnopravna službena upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina ostvaruje u lokalnim jedinicama gde manjina čini najmanje trećinu stanovništva, ako je to predviđeno međunarodnim ugovorima ili lokalnim statutima, uz poštovanje stečenih prava.

Opština Vrsi nema 1/3 stanovništva nacionalne manjine i ne ispunjava uslove za ravnopravnu upotrebu ćiriličnog pisma.

U dopisu stoji da se zahteva uklanjanje ćiriličnog natpisa sa nadgrobne ploče u Općini Vrsi i obaveštavanje u roku od 15 dana putem e-mail adrese ili broja mobilnog telefona.

Uprava groblja u Vrsima i Poljicima dozvoljava isključivo upotrebu latiničnog pisma prema Ustavu i Zakonu o grobljima.

Izvor: Fejsbuk/SvetosavskaSrbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас