Срце јаче од јагуара! Прича о женки немачког овчара чији се споменик налази у ЗОО врту у Београду

Фото: Скриншот Инстаграм

Срце јаче од јагуара! Прича о женки немачког овчара чији се споменик налази у ЗОО врту у Београду – Геби:

Судбина је хтела да се једне ноћи догоди нешто непредвиђено. Женка јагуара је успела да искочи из свог кавеза и да дође готово до управне зграде. Када је чувар, који је са псима патролирао, стигао до тог дела Врта, Габи је нагло застала, ослушкујући. Остала је сасвим укочена неколико секунди, а онда брзином метка јурнула у мрак, док је други пас – мужјак немачког овчара, уз цвиљење потрчао у супротном правцу.

Чувар је остао збуњен, још не схватајући о чему се ради. Тек када су тишину ноћи почели да парају рика и лавеж и када је у тами разазнао узаврело клупко из кога су се исплитале час канџе час зуби, било му је јасно да је у питању нека звер.

Узбуђен, отрчао је до телефона и обавестио полицију о томе шта се дешава у Врту. Полиција је пробудила директора Бојовића и заједно су пожурили да зауставе одбеглу, разгоропађену животињу. Одмах су утврдили да је у питању женка јагуара, млада и пуна снаге.

Габи је пронађена у једном ходнику у непосредној близини кавеза из ког је јагуар побегао. Лежала је полумртва, у великој локви крви.

Те ноћи је неустрашиво јурнула на јагуара, ухватила се у коштац са њим и, иако се радило о неупоредиво већем и јачем противнику, није одступала ни за тренутак. Онемогућила је опасну звер да насрне на чувара или да прескочи ограду Врта и нападне неког од грађана. Изненађену животињу није престајала да гони све док је није сатерала до улаза у кавез. Тада су изранављеност и изнемоглост учинили да се одвуче до првог заклона где је и клонула.

Габи је постала прави и живи херој. Одмах је одведена на Ветеринарски факултет где је оперисана. Онда је враћена у зоо-врт, где је дуго негована све док јој се снага није у потпуности повратила.

Убрзо је наставила да ради као пас чувар.

У знак сећања на њено херојско дело данас посетиоци Београдског зоолошког врта имају прилику да се и даље диве овој необичној псећој личности којој је за живота подигнут споменик где пише: „Керуша Габи, њено срце је било јаче од јагуара“.

На фотографији керуша Геби, пред крај живота, поред свог споменика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас