СРПKИЊА НА ЧЕЛУ УНЕСKО: Тамара Растовац Сиамашвили изабрана за председницу

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Tamara Rastovac

Стална представница Србије при Унеску, амбасадорка Тамара Растовац Сиамашвили, изабрана је за председавајућу тог Извршног савета тог тела, на период од две године.

Од 58 чланова Извршног савета за избор Тамаре Растовац Сиамашвили гласало је 56, док су два члана била уздржана, саопштило је Министарство спољних послова.

Амбасадорка Тамара Растовац Сиамашвили ће у наредне две године координирати и усмеравати рад Извршног савета, који је, уз Генералну конференцију, једно од два главна органа Унеска.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић честитао је Тамари Растовац Сиамашвили, истакавши да је овим избором Србији и њој лично учињена велика част.

„Велики успех за нашу Србију и српску дипломатију, такође велика част за наше министарство и нашу амбасадорку“, рекао је Селаковић нагласивши да је ово први пут да Србија добије овако високу позицију у тој међународној организацији.

Извршни савет се састоји од 58 изабраних држава чланица Унеска, које имају четворогодишњи мандат и састаје се два пута годишње (пролећно и јесење заседање). Србија је од 2015. године у саставу Извршног савета, а поднела је кандидатуру за чланство у овом телу и за период 2023-2027. године, додаје се у саопштењу.

Србијан Тајмс

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас