Српска тробојка дуга 110 метара се вијорила Чикагом

Screenshot_1179

Српска тробојка дуга 110 метара развијена је у Чикагу поводом 110 година постојања организације Српска народна одбрана, коју је 1914. године основао чувени научник Михајло Пупин.

Српска народна одбрана, најстарија и некада најбројнија српска организација у Чикагу, пре више од једног века окупила је Србе у Америци и њихове пријатеље с циљем упућивања помоћи Србији у Првом светском рату.

 Организација је прикупљала новац, храну и одећу са српске добровољце

Организација је прикупљала новац, лекове, храну и одећу, а на Солунски фронт је послала 17.000 добровољаца.

Од тада до данас ова организација је имала своје успоне и падове, а најактивнија је била када је Србима била најпотребнија – речено је Срни из Српске народне одбране.

Рад Српске народне одбране је прекинут између два светска рада, али га је обновио чувени српски писац и дипломата Јован Дучић, који је седиште организације пребацио из Њујорка у Чикаго.

Јован Дучић
Foto: Argumenti / Jovan Dučić

Организација је своју снагу и масовност показала и током Другог светског рата

На Другом конгресу одржаном 1942. године објављен је Меморандум о усташким злочинима чиме је америчка јавност упозната са страшним зочинима којима су били изложени Срби у Независној Држави Хрватској.

У своје “златно доба” Српска народна одбрана је на својим годишњим конгресима знала да окупи и до 3.000 делегата из цијеле Америке и Канаде, што је био најмасовнији скуп у Чикагу на који су Срби долазили породично, па су скоро сви чикашки хотели у данима око Видовдана били попуњени.

 

Извор: Компас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас