Српски амбасадори одбијају инструкцију Бисере Турковић о обележавaњу 25. новембра

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
viber_image_2021-11-24_20-05-05-702

Бањалука – Перцепција о датумима и светковинама из скорије прошлости, на коју народи у БиХ гледају свако из свог угла, за политичке вође доказ је подељености земље, чији житељи сем опречних погледа на прошлост, супростављено гледају и на садашњост, а посебно будућност. Пре неколико дана, у Републици Српској прослављен је дан мира. Обележено је 26 година од потписивања Дејтонског споразума. Ипак, Федерација БиХ занемарила је обележавање 21. новембра, али у том ентитету празнују сутра, када Бошњаци славе 25. новембар као Дан државности БиХ, који се не признаје у РС где правни систем подређују дејтонској, а не социјалистичкој РБиХ. Српски амбасадори најавили су стога да неће следити инструкцију Бисере Турковић, министарке спољних послова БиХ (из Изетбеговићевог СДА) о обележавању 25. новембра.

„Бошњаци неће да славе дан потписивања међународног уговора, дакле датум доношења постојећег Устава БиХ, а желе да славе непостојећи празник”, коментарише за „Политику” Ненад Стевандић, посланик у парламенту БиХ. Он такву врсту праксе празновања у другом ентитету схвата као „провокацију” усмерену према РС.

„Оспоравали су наш празник – 9. јануар који је био у календару и законодавству. Та врста лицемерја је у пуном складу с позивима на рат, куповину крстарећих ракета како би наставили живот у стереотипима из ког бошњачко вођство не може да изађе три деценије. Као да не желе да виде да већ тридесет година живимо у миру”, истакао је Стевандић.

У БиХ нема јединственог закона о празницима, па се празновање користи као повод за приговарања, или наметање идеја једних о датумима који би другима требало да буду важни.

Амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић изјавио је да нема обележавања 25. новембра без одлуке Председништва БиХ, те напоменуо „инструкција Турковићеве неће бити примењена”.

И амбасадор у Хрватској Александар Врањеш сматра да ниједан амбасадор не треба по њој поступити. Међу осталима, ни амбасаде БиХ у Русији, Словенији и Грчкој неће празновати.

Наметање 25. новембра као „државног празника БиХ” наставак је узурпаторских активности бошњачке политике, оценио је Милан Тегелтија, саветник српског члана Председништва БиХ Милорада Додика. Тегелтија сматра да и ФБиХ има право да прославља властите празнике, али да се они не могу представљати као празници БиХ. Тегелтија је истакао да су државни празници у свакој нормалној држави дани спајања, а не раздвајања.

„У БиХ је другачије – то су дани раздвајања. БиХ сваког 25. новембра и 1. марта заврши на респиратору”, каже Тегелтија.   

Заменик председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је како један део бошњачке елите непримерено жели да обележава празник социјалистичке земље коју су директно рушили, која им није одговарала, а сада хоће да то буде државни празник БиХ. „Завнобиха”, каже Радановић, нема без „Авноја”, те додаје да Бошњаци не могу узимати из бивше Југославије само оно што им се свиђа, преноси Радио-телевизија РС.

„Рушили сте Југославију, славили би ‘Завнобих’, а променили сте улицу првог председника Завнобиха (Војислава Кецмановића) која је била у центру Сарајева”, приметио је Радмановић.

Политика

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас