ШТА ЧЕКА КОСТУ: Колико дечак-убица може да остане у посебном одељењу?

Фото: Скриншот

КОСТА К. (14), који је јуче у О.Ш. „Владислав Рибникар“ убио деветоро и седморо ранио, није кривично одговоран и сада се налази на Клиници за неуропсихијатрију за децу и омладину, на посебном дечјем одељењу.

Трагедија која потреса Србију, оставила је без текста бројне стручњаке као специфичан случај до сада незабележен на нашим просторима а и шире. Коста К. (13), ученик основне школе „Владислав Рибникар“ на Врачару убио је у среду ујутру осморо ђака и чувара Драгана Влаховића. У крвавом пиру који је почео нешто после 8 сати ујутру, ранио је и шесторо деце и наставницу историје.

Будући да није напунио 14 година, он није кривично одговоран и сада се налази на Клиници за неуропсихијатрију за децу и омладину, на посебном дечјем одељењу.

Овај ужасни злочин наметнуо је бројна питања, а међу њима се посебно истиче и најчешће поставља једно – која казна чека најмлађег масовног убицу-дечака у Србији?

Каква ће бити судбина Косте К. знаће се након што се обаве испитивања и вештачења, а како овакав или сличан злочин који је починио малолетник није забележен у Србији, неизвесно је на који начин ће Коста бити кажњен или изолован, с обзиром да није кривично одговоран.

Према речима стручњака, која год да је дијагноза у питању, дечак ће бити лечен и праћен али нико не може рећи колико ће лечење трајати па самим тим и изолација из друштва. Како кажу, случај је неупоредив јер ниједно дете до сада није извршило масакр са оволиким бројем мртвих и рањених.

Најмлађе дете – убица у свету?

Радмила Вулић Бојовић психолог и психотерапеут, каже да је ово јединствен случај и да је тешко било шта рећи у овом тренутку. Оно што је извесно је да је тај дечак смештен на неуропсихијатрији, на посебном одељењу и да ће са њим разговарати судски вештаци, психијатријске и психолошке струке и да се ће после тога информације бити прецизније.

– Оно што се на први поглед чини је да је дошло до неког слома, до стреса који није могао да каналише на другачији начин. Ми овакве случајеве нисмо имали раније, било је малолетних починиоца који су кривично неодговорни, али ово је до те мере интензиван, драстичан насилни чин, који сугерише и неку озбиљнију патологију. Заиста не бих да спекулишем шта и како, то је на вештацима, али моје мишљење је да он неће моћи дуго да буде члан неке заједнице. Не знам како би уопште могао да буде члан било које заједнице. У затвор не може јер је кривично неодговоран, па претпостављам да ће бити неки посебан облик смештаја. Незгодно је и деликатно јер ово није било какво дело, овде имамо дете које је извршило масовно убиство – каже Вулић Бојовић.

Психопате и социопате

Термини психопата и социопата имају слично значење, али према речима психолога Маје Светозаревић, оне описују две различите особе. Како објашњава, што се конкретног случаја тиче о дијагнозама се не може говорити јавно, чак и када имамо овако драстичан случај, али опет можемо направити поделу.

– Психопате су интелигентне особе, а са социопатама имају једну заједничку црту а то је потпуно одсуство емпатије. Разлика је што су психопате изузетно интелигентне особе и воле углед, моћ, позицију, што не значи да сви који то воле спадају у ову категорију, већ само истичем ка чему нагињу. С друге социопате, они имају неку просечну интелигенцију и они не поштују друштвене норме, исмевају околину и тако даље… Укратко, ни једни ни други не осећају кривицу – каже Светозаревић.

Како додаје психолог Радмила Вулић Бојовић ови термини се више не користе, већ када жели да се истакне, употребљава се термин „поремећај личности“.

– Социопата је савременији израз, израз психопата се више не користи него се у савременој дијагностици користи израз „поремећај личности“. Социопата је облик поремећаја личности, а оба карактерише недостатак емпатије, саосећања и могућности да се повежеш и уђеш у блиске односе са другим људима – додаје Вулић Бојовић.

Извор: Новости.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас