ШТА СЕ ДЕШАВА У СИНГАПУРУ? Вакцинисали 84 посто људи, имају строге мере, а бележе све више тешких случајева заразе

viber_image_2021-11-03_10-58-50-106
СВЕТ се пита шта се догађа у Сингапуру, који бележи све више тешких случајева заразе корона вирусом.

 

Прошле среде број новозаражених први пут је прешао бројку од пет хиљада, а иако је бројка у међувремену пала на просечно три хиљаде заражених дневно, забрињава пораст тешко оболелих којима се мора пружити интензивна медицинска нега. Како јавља Саут Чајна Морнинг Пост (СЦМП), због тога долази до неиздрживог притиска на тамошњи здравствени систем јер се приближавају ситуацији у којој неће бити довољно кревета, али ни особља, нарочито након што је због тешке корона кризе прошле године део медицинског особља у тој земљи дао отказ.

Од почетка пандемије до овог понедељка Сингапур је забележио више од 200 хиљада случајева заразе. Већина их је забележена овог октобра, што се сматра доказом високе заразности делта соја коронавируса. Локални стручњаци истичу како делта сој пацијенте у Сингапуру често доводи у тешко стање, па захтева интензивну негу уз употребу кисеоника.

Брзо ширење заразе

Професор с Националног универзитета у Сингапуру Дејл Фишер тврди како је пораст броја заражених очекиван. Додаје да су вакцине врло учинковите, али не могу пружити довољно квалитетну заштиту против асимптоматских случајева, али и благих обољења.

– Чим рестрикције попусте, свака земља може очекивати пораст броја благих случајева. Делта нам је доказала да се зараза може проширити изузетно брзо међу невакцинисаним особама, али и онима које су вакцинисане – каже Фишер који је уједно и челник Глобалне мреже за алармирање и брзи одговор на пандемијске кризе при Светској здравственој организацији. Његов колега Алекс Кук каже како је новом таласу итекако допринело попуштање мера праћења контаката, изолације и самоизолације.

Портал јавља како је тренутно попуњено 90 посто болничких капацитета. У свим болницама на одељењима интензивне неге на располагању је 380 кревета интензивне неге, а 219 их је резервисано само за ковид болеснике. Две трећине кревета на одељењима интензивне неге је заузето. Очекујући да ће се бројке само повећавати, болнице већ најављују повећање броја кревета за ковид болеснике на 280, науштрб других пацијената.

Управник Одељења за болничке услуге при сингапурском министарству здравства Лео Јанг умирује јавност и каже како је национални здравствени систем спреман, број кревета на одељењу интензивне неге ће повећати на 1000 и тврди да имају довољно опреме, лекова и стручног особља.

Ипак, према речима министра здравства Јанила Путхуцхеарyа, то није и не може бити дугорочно решење јер би преусмеравање и преоптерећење особља могло довести до пада квалитете здравствене заштите за друге пацијенте. Каже да су болнице већ препуњене и да се код особља осећа умор и исцрпљеност.

Саут Чајна Морнинг Пост подсећа да многи здравствени радници нису били на годишњем од 2020. и да 90 посто њих није уопште потрошило дане за одмор.

Министар такође напомиње да је 1500 здравствених радника дало отказ у првој половини ове године. Поставља се питање шта је Сингапур могао учинити да спречи ову ситуацију. Опозициони политичар Јамус Лим сматра како су власти већ на почетку епидемије морале почети радити на ојачавању капацитета интензивне здравствене неге у болницама.

Путхуцхеарy каже како је Сингапур имао 300 кревета пре пандемије и да је просечна стопа заузетости била 63 посто. Каже како би, да су тада преусмерили средства, то довело до ситуације да друга одељења буду суочена с недостатком новца, људства и опреме. – Имали бисмо ситуацију да кревети, опрема и људи стоје неискоришћени док су друга одељења претрпана послом – рекао је.

Помно прате ситуацију у Европи

СЦМП подсећа да су сличне проблеме с недостатком кревета у интензивној нези прошле године имале и земље попут САД и Јужне Кореје. Искоришћеност кревета на одељењима интензивне је „динамички баланс“ између потражње и понуде. Превелик број кревета тако би непотребно трошио вредне ресурсе, а с друге стране, превише пацијената може сувише оптеретити систем.

Око 98 посто заражених у Сингапуру има благе или никакве симптоме, али те се бројке мењају. У исто време, Сингапур има једну од највиших стопа вакцинисаности на свету – вакцинисано је 84 посто земље која броји 5,45 милиона људи, а око 16 посто је добило и додатну, такозвану „бустер дозу“.

Премијер Ли Хсиен Лунг рекао је да власти помно прате и пораст броја случајева у Европи.

– То се и нама може догодити, али морамо ићи корак по корак. Све ово врло је фрустрирајуће и умара нас јер сваки пут кад мислимо да смо победили вирус дођемо до неког новог изазова – казао је.

Тренутне мере социјалног дистанцирања требало би да се заврше 21. новембра, иако су власти најавиле да би мере могле попустити и раније, ако бројке буду повољне. Мере у Сингапуру су уопштено далеко строже него у добром делу Европе, маске су обавезне готово свуда, а опсежне су и рестрикције јавних догађаја. Посебно су строге мере за угоститељство па је, на пример, посета ресторанима дозвољена само вакцинисаним особама, под условом да их за истим столом не буде више од двоје.

Истовремено, Сингапур упркос великом броју случајева има изузетно ниску смртност од ковида, свега 0,2 посто пацијената заврши с фаталним исходом, док је та бројка у другим земљама у просеку око три посто. Међу преминулима су углавном старије и/или од раније болесне особе. Власти подсећају да је и пре пандемије око 4.000 људи годишње умирало због грипа, вирусне упале плућа или других респираторних болести и да није дошло до повећања смртности током пандемије.

jutarnji.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас