Шта се десило у МИ – Глас из народа?

Фото: Твитер

Саопштење за јавност, а најпре свима који су дали свој глас за листу МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

Приморани смо, нажалост, да одговоримо на саопштење за јавност од 21.2.2024. са неадекватним потписом ”Покрет МИ – Глас из народа”, ради потпуног обавештавања јавности, наших гласача и оних који су својим пожртвованим радом допринели нашем изборном успеху.

Дато саопштење износи непотпуну слику дешавања на последњем састанку оснивача организације МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, а брзина његовог издавања нас наводи да сумњамо у његове праве мотиве. Наиме, тачно је да су проф. др Бранимир Несторовић и Александар Павић напустили састанак оснивача Удружења грађана МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА одржан у уторак 20.2.2024. Међутим том напуштању су претходила изузетно непријатна и неприхватљива дешавања која су довела до тог расплета.

У петак 16.2.2024. после организационог скупа у Панчеву, Драган Станојевић је покушао да испровоцира Александра Павића тако што му је претио физичким насиљем на јавном месту и лично га увредио. Разлог за Станојевићеву нервозу је био једноставан. Фирма задужена за књиговодство наше изборне листе нас је обавестила да не жели више да сарађује са нама због у најмању руку упитних захтева које јој је постављао Станојевић, о чему су обавештени др Несторовић, Синиша Љепојевић и Александар Павић.
Да су ствари биле чисте, све би могло да се објасни и разјасни. Међутим, Станојевићева претња физичким насиљем – коју наравно није био кадар да испуни – је био само потврда да ту нечега има и да постоји опасност да интегритет нашег покрета буде доведен у питање. Стога је на поменутом састанку оснивача од 20.2.2024. Александар Павић отворио састанак тако што је осталима изнео детаље неуспеле Станојевићеве провокације у Панчеву, уз став да он више не може да сарађује са неким као што је Станојевић ни по једном основу.
Др Несторовић се сложио са Павићем и изнео још неке детаље из разговора са нашом ускоро бившом књиговодственом фирмом, као и још неке негативне оцене Станојевићевог деловања. Затим је изнео став да нова странка под називом ПОКРЕТ МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА треба да има председничко устројство, јер се досадашњи начин одлучивања показао недовољно делотворним, а он лично је понео несразмеран терет као носилац листе и њено најпрепознатљивије лице и стога сматра да треба да има и председничка овлашћења.
У том ставу га је подржао Александар Павић, заједно са Синишом Љепојевићем. Међутим остала четири оснивача су гласала против става др Несторовића, што је, уз неадекватну реакцију осталих оснивача на неуспелу провокацију Станојевића, довело до одлуке др Несторовића и Павића да напусте састанак – али не и Покрет, као што је наведено у саопштењу оних који очигледно покушавају да га присвоје.

Наиме, Покрет тек треба да се региструје по закону о политичким странкама, тако да он формално тренутно не постоји. Оснивачи су у седмицама после избора пробали да постигну сагласност о томе како будући Покрет треба да изгледа и више пута прерађивали предложени статут. Међутим, очигледно је да смо имали различита виђења будућег устројства Покрета – и то не само по питању облика његовог руковођења. Наша неслагања су била и принципијелна:

– Др Несторовић и Александар Павић су били мишљења да руководећи орган треба да се прошири за бар још троје квалитетних људи, али су налазили на противљење осталих оснивача, који су изгледа били задовољнији са статусом недодирљивих првобораца,

– У последње време је примећено да се Драган Станојевић у неким медијским наступима представља као ”политолог”, иако смо свесни да он не поседује такву диплому. Један од основних принципа нашег окупљања било је враћање меритократије и струке у вођење јавних послова. Ми нисмо претходно инсистирали на поседовању факултетске дипломе као предуслову за прикључивање Покрету, али смо такође против лажног или неадекватног представљања. Додатно занимљиво је то што је баш Станојевић био највећи противник укључивања других квалитетних и истински образованих људи – укључујући и докторе наука – у врховни руководећи орган покрета. Иначе смо за Станојевића добијали мноштво упозорења са разних страна српског расејања, али једноставно нисмо могли да реагујемо пре него што смо имали бар неки опипљив доказ или назнаку.

– Др Несторовић и Павић су били изузетно незадовољни недовољном одговорношћу Бранка Павловића у избору Александра Јерковића као носиоца листе за Београд и последица које је тај катастрофални избор имао по нашу изборну листу и наше репутације. Испоставља се да је Павловић, мимо знања осталих, давао одређена обећања Јерковићу, што бар делимично објашњава Јерковићеве касније реакције и захтеве. По нашем мишљењу, јавно признање грешке није било довољно, поготово што је Павловић почео да уноси нездраву атмосферу у нашу организацију, са даљим покушајима кадрирања на своју руку и кварења односа са неким од кључних људи, као и истурањем личности повезане са западним НВО.

Могло би још ствари да се наведе, али је и овај кратак преглед сасвим довољан да покаже колико је лажна слика коју су они који настоје да присвоје име Покрет МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА покушали да изнесу у јавност, што додатно доводи у сумњу њихове праве мотиве.

За крај, јасно је да током кратке изборне кампање, листа МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА не би могла да пређе цензус да носилац листе није био др Несторовић, који је и даље потписник споразума групе грађана о изласку на изборе, заједно са Александром Павићем и још неколико посланика. Они који сада, на крилима популарности др Несторовића, покушавају да крену својим путем овенчани посланичким мандатима које су највише захваљујући њему стекли су, наравно, слободни да то раде. Али не на уштрб истине, и не тако што ће покушати да присвоје име МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА као искључиво своје, а најзаслужнијег за изборни успех означити као ”разбијача” организације.

О даљим формалним и практичним корацима ћемо ускоро обавестити јавност.
Посланици листе МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА – ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

Проф. др Бранимир Несторовић
Александар Павић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас