Шта су открили процурели „Пандора папири“?

svet
Међународни конзорцијум који финансира Џорџ Сорош објавио је финансијске детаље о више светских лидера и политичара, међу којима су Синиша Мали и Мило Ђукановић

Стотине светских лидера, моћних политичара, милијардера, звезда, верских лидера и трговаца наркотицима је током протеклих четврт века крило своје инвестиције у замцима, ексклузивним становима и кућама у летовалиштима, јахтама и другој имовини, показала је истрага готово 12 милиона докумената из 14 различитих компанија са седиштима широм света, преноси агенција Асошијетед прес.

У извештају познатом као „Пандора папири“, који је у недељу објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара, учествовало је 600 новинара из 150 медија у 117 земаља. Резултати истраге, како наводи АП, разоткривају тајне послове елите и корумпираних, и како су користили офшор рачуне да сакрију имовину укупне вредности више хиљада милијарди долара.

Међу више од 330 актуелних и бивших политичара, корисника тајних рачуна, су јордански краљ Абдулах Други, бивши британски премијер Тони Блер, чешки премијер Андреј Бабиш, кенијски председник Ухуру Кењата, еквадорски председник Гиљермо Ласо и бивши сарадници пакистанског премијера Имрана Кана и руског председника Владимира Путина.

Међу милијадерима који се помињу у извештају су турски грађевински магнат Ерман Иличак и Роберт Брокман, бивши извршни директор произвођача софтвера „Reynolds & Reynolds“.

Пема извештају, многи рачуни су отворени да би се избегло плаћање пореза и сакрила имовина из других сумњивих разлога.

„Ново цурење података мора да буде позив на буђење. Глобална утаја пореза подстиче глобалну неједнакост. Морамо да проширимо и пооштримо контрамере“, поручио је Свен Гиеголд, посланик Зелених у Европском парламенту.

„Пандора папири“ су објављени по угледу на сличан пројекат из 2016. године под називом „Панама папири“ које је прикупила иста новинарска група.

Најновији извештај је још опширнији и обухвата готово три терабајта података, који потичу још из 1970-их. Међутим, већина докумената је из периода од 1996. до 2020. године.

Истраживани су рачуни регистровани у познатим офшор уточиштима, као што су Британска Девичанска Острва, Сејшели, Хонгконг и Белизе. Међутим, поједини тајни рачуни су такође били у трастовима успостављеним у САД, укључујући 81 у Јужној Дакоти и 37 на Флориди.

Истрагом је на пример утврђено да су саветници помогли јорданском краљу да отвори најмање 35 офшор компанија од 1995. до 2017. године и купи 14 кућа вредних више од 106 милиона долара у САД и Великој Британији.

Адвокати који заступају Абдулаха у Британији саопштили су да он по јорданском закону не мора да плаће порез и да није проневерио државна средства. Додали су да већина компанија и већи дио имовине нису повезани са краљем или више не постоје.

Блер, британски премијер од 1997. до 2007. године, постао је власник зграде од 8,8 милиона долара 2017. године, куповином компаније на Британским Девичанским Острвима. У згради, купљеној од породице бахреинског министра индустрије и туризма, је сада правна фирма његове супруге Шери Блер, наводи се у извештају.

Име предсједника Русије Владимира Путина, за којег САД сумњају да има тајно богатство, не појављује се у досијеима. Али, појављују се имена његових бројих сарадника, укључујући и његовог најбољег пријатеља из дјетињства, покојног Петра Колбина, којег су критичари назвали „новчаником“ Путиновог богатства, као и име жене с којом је руски лидер наводно некада био у романтичној вези, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

Пандора папири такође пријете да ће изазвати политичке проблеме за два лидера у Европској унији. Премијер Чешке Републике Андреј Бабиш суочава се с питањем зашто је искористио офшор инвестициону компанију за куповину дворца вриједног 22 милиона долара на југу Француске. Бабиш је твитовао да није „урадио ништа погрешно или нелегално“.

А на Кипру, који је и сам контроверзни офшор центар, од предсједника Никоса Анастасиадеса може се тражити да објасни зашто је адвокатско друштво које је основао оптужено за скривање имовине контроверзног руског милијардера иза имена лажних власника компанија. Фирма негира било какво недјело, док предсједник Кипра каже да је престао играти активну улогу у пословању након што је постао лидер опозиције 1997. године, преноси РСЕ.

МАНС: Ђукановић и син скривали власништво над имовином

Утицајна црногорска НВО Мрежа за афирмацију невладиног сектора објавила је у недјељу, позивајући се на истрагу Међународног конзорцијума истраживачких новинара (ICIJ) о офшор пословима под именом “Пандора папири”, да су предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и његов син Блажо 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином, скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Дјевичанских Острва, Панаме и Гибралтара.

ICIJ, који има партнере у 117 земаља, навео је да је син предсједника Црне Горе “искористио ту структуру да формира и двије скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори”.

До сада највећа база процурјелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 офшор агенција, од којих је једн ALCOGAL, водећа адвокатска канцеларија у Панами са представништвима на свим познатијим офшор дестинацијама, укључујући Британска Дјевичанска Острва, преко којих су вођени послови породице Ђукановић, наводи МАНС.

У документацији те панамске фирме МАНС је пронашао овјерене копије уговора о успостављању трастова које су Мило и Блажо Ђукановић склопили 21. јуна 2012. године са компанијом CM Skye 2 (PTC) Limited регистрованом на Британским Дјевичанским Острвима”, пише на сајту МАНС-а.

У тој организацији су подсјетили да трастови не постоје у црногорском законодавству, а на офшор дестинацијама обично служе за скривање правих власника имовине наводећи да оснивач траста преноси власништво над имовином на друго лице или компанију која постаје званични власник, иако њом само управља.

У уговору о трасту, који остаје скривен од јавности и не доставља се ни једној институцији, прецизира се ко има стварну корист од коришћења или продаје те имовине, наводи та организација и додаје да се из уговора види да је старији Ђукановић формирао Victoria Trust, а његов син Capecastel Trust.

У трастовима, успостављеним на период од 80 година, наводи се минимални оснивачки улог и прецизира да у било ком тренутку у трастове може бити унијета имовина, како од стране самих оснивача, тако и других лица, док је компанија која њима управља овлашћена да за рачун Ђукановића може куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаније и жиро рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове.

Према наводима МАНС-а, да се заиста ради о предсједнику Црне Горе и његовом сину показује овјерена документација која је приложена приликом успостављања трастова – дипломатски пасош Мила Ђукановић и рачун за воду са његове подгоричке адресе, који је послужио као доказ пребивалишта, док је његов син доставио црногорску личну карту и рачун за изнајмљивање стана у Лондону.

У документима које преноси МАНС, пише да су Ђукановићи успоставили трастове због планирања насљедства и ради заштите имовине, док су као извори средстава наведени приходи од њихових каријера и профит од инвестирања.

„Ријеч је о неопозивим трастовима, који стварним власницима омогућавају да њихова скривена имовина буде заштићена, чак и када је предмет судских поступака или потраживања повјерилаца. Уговорима је предвиђено да се средства у трастовима акумулирају све док Мило (Ђукановић), односно Блажо (Ђукановић) не дају другачије упутство“.

Премијер Здравко Кривокапић саопштио је да “поздравља и подржава истраживачки рад Вање Ћаловић Марковић и невладине организације МАНС у откривању тајних офшор компанија и трастова Мила и Блажа Ђукановића”.

“Истовремено позивам надлежне тужилачке органе да раде свој посао и испитају наводе о нелегалним активностима чланова породице Ђукановић. Сваки противзаконито стечени еуро, на штету црногорских грађана, мора бити враћен у државни буџет”, навео је Кривокапић на Твитеру и додао да правна држава и борба против корупције остају приортитет Владе Црне Горе.

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић поручио је да је црногорска полиција спремна за истрагу о наводним илегалним активностима Мила и Блажа Ђукановића, позивајући грађане да “сами процијене да ли је спремно Тужилаштво”.

Он је на Твитеру честитао невладиној организацији МАНС и међународним истраживачима, поручујући Ђукановићу: Да му је стало до угледа Црне Горе одступио би са функције истог трена.

“Иза сваке његове приче о ‘патриотизму’ крију се тајни рачуни“, написао је Абазовић.

Ђукановићев кабинет: Victoria Trust постојала само на папиру

На наводе МАНС-а реаговао је кабинет предсједника Ђукановића, који је саопштио да је “најновија представа за јавност НВО МАНС под називом „Пандора папири“, само још један у низу покушаја дискредитације предсједника Црне Горе и чланова његове породице, „на чему МАНС узалудно ради годинама”.

“То најбоље потврђује и чињеница да власница ове НВО, Вања Ћаловић Марковић, иначе чланица владиног радног тијела, није знала шта да одговори гостујући у дневнику Јавног сервиса на једноставно питање да ли је ту урађено нешто незаконито”, наводи Ђукановићев кабинет.

Кабинет Ђукановића у реаговању наводи да “јавности ради”, да је “кабинет предсједника недавно добио питања Међународног конзорцијума истраживачких новинара на која је предсједник дао детаљне одговоре који до краја демантују нестине што их је пласирао МАНС”.

“Он је казао да је током 2012. године, у вријеме када није обављао државне послове, радио на успостављању инфраструктуре за отпочињање пословних активности заједно са сином. У то вријеме основао је Victoria Trust, који, док је он био власник, није имао никаквих пословних трансакција, није отворио нити један банкарски рачун, јер једноставно никада није ни активиран. Након што се предсједник те исте године непланирано вратио на функцију премијера, цјелокупно власништво над Victoria Trustom пренио је на сина Блажа Ђукановића”, кажу у Ђукановићевом кабинету.

У реаговању се додаје да је “поменути труст постојао само на папиру, а све што је објавио МАНС, и његова власница Ћаловић-Марковић, најобичније је злонамјерно спиновање, у које су се, као по договору, одмах укључили премијер (Здравко Кривокапић) Кривокапић и његов замјеник (Дритан) Абазовић”.

“Уосталом, све је лако провјерљиво, па надлежним органима није тешко да утврде стварно чињенично стање у вези злонамјерних навода МАНС-а”, наводи Ђукановићев кабинет.

У недавном интервјуу за Глас Америке, на питање да ли би га због афера које се повезују са презименом Ђукановић могла задесити судбина бившег албанског премијера Саљија Берише коме су САД увеле санкције због оптужби за корупцију, Ђукановић је одговорио да „не види никакав разлог за ту бојазан“.

„Као што знате, тачно је да су се афере лансирале – увијек са политичком побудом. Од оне везане за шверц цигарета у Италији, па до наводне трговине људима. И све то је након почетног медијског земљотреса, који је требало да упозори црногорску јавност да не треба слиједити Ђукановићеву индепендентистичку идеју о обнови црногорске независности – све су падале у воду“, нагласио је Ђукановић.

КРИК: Синиша Мали био власник 24 стана

Новинари КРИК-а из Србије су такође у оквиру Пандориних папира дошли до докумената који показују да је министар финансија Србије Синиша Мали био власник 24 луксузна апартмана на бугарском приморју. Мали је као власник двије офшор компаније са Британских Дјевичанских Острва купио 23 стана, а још један је купио на своје име, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

Крик наводи да је прво агенција „Trident Trust“ за Малог регистровала двије офшор компаније: „Brigham Holding & Finance Inc.“ и „Etham Invest & Finance Corp.“, а оне су затим купиле двије фирме у Бугарској „Erma 11“ и „Erul 11“ које су у свом власништву имале апартмане.

У документима о купопродаји станова, Мали је био наведен као директор офшор компанија са Британских Дјевичанских Острва, па су га тако новинари КРИК-а раније повезали са овим некретнинама.

Нова документа у пројекту „Пандорини папири“, цертификати о власништву над фирмама, откривају да је био и власник ових компанија.

Куповину станова Мали је провео током 2012. и 2013. године, у вријеме када је био економски и финансијски савјетник тадашњег првог потпредсједника Владе Србије Александра Вучића. На тој функцији Мали је био задужен за преговоре с Уједињеним Арапским Емиратима око улагања у капиталне пројекте – приватизацију националне авио-компаније „ЈАТ“ и изградњу „Београда на води“.

Убрзо након што је Мали купио станове у Бугарској, који су на тржишту вриједили око пет милиона евра, почео је да их продаје. Два апартмана, који не спадају у највеће, продао је 2013. и 2014. за укупно 120.000 еура.

Затим је изашао из власништва у офшор компанијама.

У аугусту 2014, неколико мјесеци након што је постао градоначелник Београда, Мали је компаније пребацио на тамошњу адвокатицу Ану Панајотову која је затим продала још неколико апартмана.

Из агенције „Trident Trust“ новинарима су казали да послују у оквиру закона и да не дају изјаве о својим клијентима. Панајотова такође није жељела да коментарише рекавши само: „Одбијам да коментаришем, већ је било сувише скандала са овим“.

Мали није одговорио на позив новинара КРИК-а за интервју. Ранијих година је демантовао да има 24 стана у Бугарској, преноси РСЕ.

У папирима се, кад је у питању Србија, осим министар финансија, помиње и Никола Петровић, кум председника Александра Вучића и директор „Електромреже Србије“ (ЕМС) у периоду од септембра 2012. до краја 2016. године, преноси Н1.

У тексту OCCPR-а (Пројекта за извештавање о организованом криминалу и корупцији) наводи се да је Петровић постао власник компаније са Британских Девичанских Острва, која је основана 2016. године, преко швајцарске консултантске куће „Fidinam i Alcogal“.

Петровић је држао компанију у тајности од српских званичника и никада је није пријавио, као што закон налаже, наводи се даље у тексту у ком се истиче да им Петровић није одговорио на постављена питања.

 

Аутор Предраг Милић

АП/РСЕ/Глас Америке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас