Стефан Савкић: Чедомир Јовановић или како издајник постаје „херој“

Foto: Vlada Kosova

Влада такозване републике Косово саопштила је да су Аљбин Курти и Чедомир Јовановић разговарали о односима двеју земаља, политичком плурализму, поштовању људских права и националних мањина као гаранта мира и безбедности у читавом региону, као и о значају демократизације друштава и институција.

По повратку из Приштине Јовановић је на друштвеној мрежи “Икс” најавио, а потом и снимио специјал емисију где су се грађани директно укључивали путем “Спејс” платформе у аудио форми и могли да га питају шта год пожеле и попричају са њим. Поручио је да не морамо сви да мислимо исто али да морамо да разговарамо једни са другима.

Почевши од 22 сата па све до 3 часа ујутру, централне теме и интересовање грађана били су претежно о питању Косова, састанку са Аљбином Куртијем, разлозима повратка у политику и контроверзама из прошлости – уз повремено заоштравање тона, спорења око изнетих тврдњи и опаски грађана али кроз врло отворен разговор.

Говорници су Јовановића највише критиковали на конто посете Куртију, а затим: оцени да се обогатио на сумњив начин, да има вилу на Дедињу, да је издајник, Вучићев човек и чуђењу како је могао да оде код терористе, психопате, особе која мрзи Србе, убија их и жели да их потпуно истреби и изазове рат.

Називали су грађани председника ЛДП-а и агресивним, али напротив његовом тону, оно што је он мноштво пута поновио су речи: дијалог, разговор, преговори, суживот и кључно – мир, парафразирано или дословно “потребан нам је мир иако је, сви смо свесни, до њега тешко али могуће доћи”.

Два дана раније, пре одласка на Косово, он је и изјавио да је управо то основни разлог зашто одлази у јужну покрајину. Наравно, ради се и о маркетиншком потезу, да би се привукла пажња јавности и придобило поверење грађана на предстојећим изборима. Истини за вољу, било је више негативних коментара и оних грађана који нису разумели његов потез, што и не чуди, јер је у питању лидер либералне партије и некадашњи потпредседник владе.

Реакције грађана на сусрет Јовановића и Куртија јасно показују дубоку подељеност у друштву. Оштре реакције на Јовановићеву посету Косову одражавају, у не незнатном постотку и негативан однос према дијалогу па чак и спремност на друштвени сукоб. Овај раздор указује на потребу за интензивирањем дијалога међу грађанима како би се политички јаз превазишао.

Са друге стране, ово је и охрабрујуће, јер показује да су грађани Србије жељни чути једне друге, разговарати са политичким лидерима, сагледати и друге перспективе које су им и у овом тренутку и одбојне – осим празних обећања и причања прича, приче ради.

Но, лидер ЛДП-а указао је и на детаље разговора са Куртијем, апострофирајући да га је током састанка питао да ли заиста сматра да Вучић жели мир на Косову, да ли је политика Београда према питању Косова усмерена ка дијалогу. Одговорио је потврдно и нагласио да му је Курти рекао да га заиста радује да то чује.

Како је разговор текао Куртију је рекао и да саосећа са страдањем Албанаца, као и да жали због погибије косовског полицајца у сукобу у Бањској. Курти је, навео је Јовановић, желео да чује да ли и остали грађани Србије страдалог полицајца посматрају и доживљавају као жртву или као терористу?

Јовановић је одговорио да је сигуран да сви нормални људи жале за сваком жртвом, а да се дубоко нада и верује да су сви грађани Србије свесни да морамо да живимо заједно. Међутим, казао је и да неопходност да седнемо са Албанцима и заједно, непрекидно разговарамо о свему – нажалост још увек не увиђају и не схватају сви. Премијер привремених косовских институција га је, како каже лидер ЛДП-а, само погледао и изустио да дели исте наде потпуно га разумевши.

Овај детаљ разговора са Куртијем открива дубину и суштински значај политичког и личног става према кључном државном питању. Курти је изнео директан захтев да се губитак полицајца сагледа у сукобу у Бањској – као жртве или терористе. Јовановић се, мора се признати, храбро држао одговорности према заједничкој будућности, иако претходно оптужен за издајника и суочен са осудама посете Куртију као нечим неопростивим. Без обзира на то, снажно је нагласио жељу за помирљивим ставовима, јасно показујући како пут ка помирењу и решавању есенцијалних проблема мора да изгледа у пракси.

Сусрет Јовановића и Куртија, иако контроверзан, отвара врата за ново размишљање о кључним политичким питањима. Оштре реакције јавности треба да послуже и као показатељ важности да се различита мишљења размењују, а канали за конструктиван дијалог отворе, прошире и хитно обнове.

У даљем току емисије Јовановић је поново говорницима и гледаоцима нагласио да морамо да седнемо и разговарамо са Албанцима, да иако и не бисмо желели морамо да унапредимо суживот, те да чак и не морамо да се сложимо али да морамо да наставимо да причамо по свим питањима и у оквиру интереса обе стране и напредујемо у том процесу.

У супротном, оценио је да ћемо чекањем до последњег часа не чинећи ништа по питању дијалога, постизању решења и стања на Косову, доћи до екстремно тешких ситуација, све до момента када ће нам “пуцати кичма”.

Важност овога, председник ЛДП-а је образложио тиме да ће сваки следећи папир који се стави пред нас значити и гори моменат и неповољнију ситуацију по наш народ на Косову али и све нас. Подвукао је, ипак, да када би се чак и тако нешто догодило да би свакако деловао у заштити Србије, али не и на начин на који би наштетио својој држави и свом народу на било који начин закључивши да “бродолом” никако неће дозволити.

Из Јовановићевих изјава, јасно се уочава наглашавање дијалога уз разумевање и друге стране као јединог пута ка заједничком помирењу и доласка до трајног решења – што је за многе у Србији горка истина за прихватање, али и даље истина са којом ће кад-тад морати да се суоче и помире. Без обзира на оштрину сукобљених ставова, инсистирање на миру и суживоту издваја се као кључно за решавање проблема. То подвлачи потребу за компромисом и отвореним разговором између политичких актера и грађана, подстичући толеранцију.

Јовановић је на крају казао да је кључни разлог снимања емисије прилика да дијалогом и полемиком покушамо да разумемо једни друге, нађемо компромисе и радимо на њиховом остварењу, као и да подстичемо људскост – те да га је разговор са народом путем мреже “Икс”, након повратка на политичку сцену веома обрадовао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас