Стефан Савкић: Црквена кухиња ВДС-а сваки дан нахрани 2.000 гладних срца у Београду

Foto: Верско добротворно старатељство/Fejsbukstranica

У срцу Београда,  тамо где се сусрећу векови старе културе и модерни облици живота, постоји организација која тихо и готово неприметно обавља велику службу.

Реч је о добротворној организацији која делује у оквиру Српске православне цркве – Верско добротворно старатељство (ВДС). Ова организација непрестано ради на томе да нико не буде гладан и да се пружи подршка најугроженијим слојевима друштва.

Црквена кухиња, коју ВДС организује, обезбеђује свакодневне оброке за преко 2.000 корисника у Београду. Ови људи, од којих многи живе у екстремно тешким условима и често на ивици опстанка, налазе у овим оброцима основни извор преживљавања. Без овe иницијативе, остали би гладни.

Што се тиче цркве, коју многи критикују и обележавају је као институцију која граби само себи, програми као црквена кухиња пружају доказ да је црква у многим случајевима велики помоћник за наше најугроженије грађане. Она показује своју солидарност у помагању онима којима је то најпотребније.

Сви знамо да је глад увек била проблем, али број од 2.000 корисника кухиње у Београду наставља да алармира. Ова бројка сведочи о све тежим условима са којима се суочавају наши грађани и јасно показује постојање озбиљних и системских проблема.

Верско добротворно старатељство нуди могућност да свако постане месечни добротвор Црквене кухиње. Поруком са текстом „500“ на број 2844, можемо донирати 500 динара месечно. Овај мали гест може значити свет за оне који се налазе у најтежим ситуацијама.

Ова акција је омогућена за сада само корисницима МТС мреже, али је важан корак у прикупљању средстава за подршку онима којима су најпотребнија.

Хуманитарна организација „Српска солидарност“ и ВДС се труде да обезбеде оброке и подршку најсиромашнијим суграђанима. Донација ових организација и њихових волонтера је непрекидан знак солидарности и хуманих дела.

ВДС сарађује са различитим добровољцима и хуманим људима, обезбеђује средства и оброке за оне који највише трпе. Овај рад сведочи да црква и хуманитарне организације имају значајну улогу у борби против глади и социјалне изолације.

Заједно са другим хуманитарним организацијама, добровољцима и добротворима, показују спремност да се боримо за боље и праведније друштво, где нико не остаје гладан и заборављен.

ВДС и њихова црквена кухиња су примери како друштво може бити одговорно и солидарно, пружајући подршку оnима коjи су наjрањивиjи. Оваj рад подстиче нас да се боримо против глади и друштвене изолациje и подсећа да се требамо бринути једни о другима, без обзира на то да ли смо део цркве или не.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас