Стефан Савкић: Да ли ће Дачић бити премијер

Foto: SPS

Са надолазећим изборима у Србији, све очи јавности су упрте у резултате избора. Истраживачи јавног мњења говоре да пада подршка владајућој коалицији и да вероватно неће имати довољно гласова и мандата да формирају власт у Београду. Тај пад подршке владајућој коалицији парадоксално одговара Дaчићу и СПС-у.

Наиме, ако на нивоу републике Дачићева подршка буде неопходна, а на нивоу Београда не буде начина да се власт формира без њега имаће јачу позицију у односу на претходне изборе где је СНС и „могао без СПС-а“. Зато је једно од занимљивих питања хоће ли лидер Социјалистичке партије Србије, Ивица Дачић, бити толико неопходан да ће моћи остварити оно што обећава на билбордима и да ли ће постати премијер?

У недавном интервјуу за агенцију Бета, Дачић је јасно истакао своју амбицију за премијерску позицију, али је напоменуо да коначну одлуку доноси странка или коалиција која освоји највише гласова на изборима. Дачић је аспирацију за вођењем Владе додатно нагласио наводећи да би то било у најбољем интересу Србије, посебно се позивајући на претходни пример Александра Вучића као лидера који је преузео премијерску улогу након вођења листе СНС-а.

Стратегија коју Дачић примењује усредсређена је на кључне теме које сматра приоритетима за Србију, попут озбиљног приступа решавању питања Косова и Метохије без прекида евроинтеграција, са дозираном социјалном реториком. Овакав приступ му помаже да се представи као политичар који разуме и посвећен је решавању суштинских проблема земље.

Међутим, постоји контраст између његових политичких тежњи и критика које добија. Критике које га оптужују да води кампању која асоцира на повратак у деведесете године су оштро негиране, а Дачић истиче да се СПС окреће будућности, одвајајући се од периода Слободана Милошевића и Јосипа Броза Тита.

Истовремено, на почетку кампање посећује Кућу цвећа и уводи у политику унука Слободана Милошевића, на листи има и представнике равногорске Србије који праве музеј Дражи Михајловићу. Дакле, диверзификована кампања према одређеним циљним групама које треба да му донесу двоцифрен резултат на изборима.

Кључни фактор који ће утицати на Дачићеву шансу за премијерску позицију је подршка и успех СПС-а на изборима. Његова позиција ће зависити од резултата избора и постизборних политичких преговора, те потенцијалне коалиционе подршке коју СПС може осигурати.

Док Дачић истиче приоритете статистичког патриотизма и дозиране социјалне реторике, постоје критике које тврде да СПС није довољно ангажован у заштити права радника. Ипак, Дачић показује не само отвореност за дијалог са синдикатима већ и традиционалне добре односе са њима како би се постигла подршка међу одређеним сегментима бирачког тела, пре свега међу запосленима у јавном сектору и државним службама.

Треба имати у виду и да је Дачићева најава кандидатуре за премијера изазвала несугласице унутар владајуће коалиције, доводећи до таблоидних напада на високе функционере СПС-а оптужујући их за различите неправилности.

Готово по правилу, он је задржао смиреност, тврдећи да је нормално да свака странка има свог кандидата за премијера. Тренутна ситуација Дачића ставља у фокус као једног од кандидата за поменуту функцију. Но, изненадна промена тона унутар владајуће коалиције представља важну политичку поруку која може утицати на политичку динамику у наредном периоду. Ово указује на могуће политичке промене, док се бирачко тело припрема за изборе.

Политика је, ипак, игра преговора и договора, па чак и у овако израженој жељи за премијерском функцијом, коначна одлука биће резултат политичких преговора након избора и зависиће од политичког пејзажа који се обликује након изјашњавања грађана. Кључно је колико ће ко добити гласова и колико ће подршка Дачића и СПС-а бити неопходна за скупштинску већину, формирање републичке владе и власти на нивоу Београда.

Дачићева амбиција ће сигурно бити тема главних политичких преговора, остављајући отворена питања о будућем саставу Владе и потенцијалном новом премијеру. Ако ништа друго, Дачић је решио питање своје теме кампање на изборима, јер је његова тема позиција СПС-а и њега лично у будућој влади.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас