Стефан Савкић: Контроверзе око професоркине захвалности Вучићу за „рођење беба“

Принтскрин/Танјуг

Говор професорке Светлане Вујовић, медицинског стручњака, на скупу владајуће Српске напредне странке у Штарк арени бацио је све водеће чланове у други план и изазвао оштре реакције у јавности и на друштвеним мрежама – бацивши у други план и конвенције у осталим градовима Србије, те је постао својеврсна крилатица предизборне кампање.

Вујовић је, као начелница Националног центра за инфертилитет и ендокринологију, одлучила да нас све просветли о “поступку прављења” беба у Србији одушевљено изразивши захвалност председнику Вучићу за – припремите се, све новорођене бебе али и оне које ће се родити у будућности, повезујући њихов настанак с политичким визионарством.

Докторица Вујовић је открила невероватну истину да политичари имају кључну улогу у репродуктивном процесу. Ко би икада помислио да се нови живот зачиње уз “председников благослов” и “визионарске идеје”? Захвалност за рођење беба!

Свет се сада дели на пре и после ове стручне изјаве. Заборавите на стручност медицинских радника и на приступ здравственој нези – сада је јасно да при рађању новог живота политичари, држе конце у рукама, буквално и фигуративно.

Но, овај говор указује на дубоку повезаност политичких фигура с индивидуалним успесима или друштвеним добрима, подстичући сумње у објективност одлука које утичу на свакодневни живот грађана. Огорчене реакције јавности јасно рефлектују неповерење према политичкој свити и њеном утицају на здравствени систем.

Критике нису усмерене само на политичке везе, већ су истакнути и недостаци у здравственом систему. Професорка Вујовић је својим говором нехотично осветлила горуће проблеме по оцени грађана, те су високе цене медицинских прегледа, дуге листе чекања за основне услуге и недостатак приступа јавним установама постале централна тема расправе и осуде у јавности.

Ко брине о томе док политичари кроје будућност наших породица? Још један поклон политичке елите – привилегија здравља постаје доступна само онима са дубљим џепом, док обични смртници једва могу да приуште аспирин.

Након ових открића, можда бисмо требали пружити политичарима већу улогу у свим аспектима наших живота, укључујући и основне биолошке функције. Јер, зашто да не? Ако политичари имају моћ над рођењем беба, шта је следеће? Могуће да ће они одлучивати о томе како да дишемо, колико дуго ћемо спавати или нас лично водити у амбуланте?

Дакле, укупно гледано, изјава професорке Вујовић је само још један од примера који осликава дубоке недостатке у здравственом систему Србије. Критички тонови на друштвеним мрежама и у јавном мњењу су очекивани, а указују на незадовољство политичким утицајем, недостатком приступа здравственој нези и економском сегрегацијом која ограничава приступ основним медицинским услугама већини.

Срећно нам свима у будућности вођеној од стране политичара, јер, чини се да све више тога можемо да очекујемо од њих. Ако ништа друго, барем смо сада свесни да је политичка захвалност кључна за формирање породице. Будућност је светла, зар не?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас