Стефан Савкић: Шта се дешавало у позадини „Бањске“

манастир бањска

Шта се дешавало у позадини „Бањске“

Недавни догађаји који су се одвијали у селу Бањска, и Бањском Манастиру на Kосову изазвали су озбиљну забринутост, конфузију и поларизацију како међу косовским Србима и грађанима Србије тако и у међународној заједници. За сада је јасно да се догодио напад на косовску полицију, у којем су један полицајац албанске националности и тројица Срба изгубили живот, док има и рањених – али много више од тога остало је непознато.

Дубља анализа доступних информација намеће питање да ли се иза ових догађаја крију сложени, мрачни интереси који су имали за циљ не само преузимање контроле над севером Kосова, већ и за манипулацију ситуацијом. Ови интереси су могли створити атмосферу која омогућава компромитацију српске заједнице, званичног Београда и саме Србије као државе, покушавајући истовремено да кроз наратив уобичајене матрице из прошлости Србе прикажу као терористе.

Подсетимо, све је почело блокадом пута од стране Срба у селу Бањска у ноћи између суботе и недеље где немамо прецизних информација о томе како је дошло до сукоба, ко је у њему учествовао и ко је први започео размену ватре. Након што је косовска полиција стигла на место блокаде, дошло је до сукоба у којем је убијен један косовски полицајац а касније и тројица Срба.

Очигледно је да су очекивали реакцију косовске полиције, али поставља се питање да ли су очекивали такву реакцију или је она унапред испланирана те су потурени попут тројанског коња да би се отворио пут за остваривање виших интереса косовских власти и дела међународне заједнице? А то је преузимање севера Kосова и маргинализација Срба као факора.

Ово је, сада је то очигледно, веома озбиљан инцидент несагледивих размера и последица, али остаје нејасно како је дошло до тако озбиљног сукоба. Након проливања крви на барикадама, група људи у војним и полицијским униформама, с тешким наоружањем, провалила је у манастир Бањска. Овде се поставља кључно питање – ко су били ти људи, како им је пошло за руком да допру до манастира и зашто би да су то Срби са барикада провалили у манастир и тамо боравили сатима а да при томе не комуницирају са монасима и ходочасницима из Новог Сада који су се ту затекли. Поред тога су ходочасници изјављивали да су ови „наоружани људи са дугим цевима“ међусобно причали на енглеском? Да ли то значи да то нису били Срби и да немају везе са српском блокадом пута? Око манастира није било сукоба и жртава па се поставља питање где су и под којим околностима настрадали Срби јер се шире информације да су били погођени пројектилима из снајпера.

Насиље које је имало жртве објективно је могло погодовати једино политичким циљевима Аљбина Kуртија, чији је могући план да изазове овакве сукобе како би постигао своје политичке циљеве и започео операцију преузимања севера Kосова до његове потпуне контроле. Није изостала ни хитна реакција домаћих, регионалних и светских медија који су малтене консензусно покушали оптужити Србију и њеног лидера Александра Вучића.

Наивно је, али и друштвено неодговорно мислити да сценарио у ком тројица Срба убијају косовског полицајца може на било који начин одговарати званичном Београду, Александру Вучићу или било ком српском политичару јер би тиме угрозили свој политички статус, а најпре углед државе који се и те како наслеђује приликом преузимања власти.

Но, највећи изазов у овом контексту је то што је потпуно јасно да истрага неће бити објективна, с обзиром на одсуство српских власти на терену. Ово оставља простора за манипулацију чињеницама и поставља питање да ли ће се истина икада потпуно разјаснити. Треба указати и на могуће присуство страних фактора који су потенцијално били умешани у постављање барикада и увлачења обе стране на сукоб из којег као последица има нове односе на терену – опет на српску штету. Овакви догађаји уз све доступне чињенице, додатно подстичући сумње, указују на могућност тајне операције и да је целокупна ситуација инсценирана, наравно уз помоћ изманипулисаних слокалних Срба, како би се оптужба, као и одговорност и последице свалиле на Србију и Београд.

Београд је снажно негирао било какву умешаност, иако су се Срби извесно наоружани покушали супротставити косовској полицији. Доцније се спекулисало на ком или којим местима су тројица Срба убијена и под којим околностима, што још увек није јасно. Постоји снажна индикација да је један од њих убијен испред своје куће што може бити знак још дубље димензије прикривања истине.

Случај постаје све више интригантан и сложен, са бројним неодговореним питањима. С обзиром на одсуство српске присутности на терену, тешко је доћи до истине. Ипак, важно је остати скептичан и тражити објективне информације како бисмо разумели стварне узроке и последице ових догађаја. Све указује да смо сведоци дубље игре у којој су локални Срби постали жртве различитих интереса и политичких манипулација. Веома је тешко донети јасне и дефинитивне закључке без прецизних информација, без валидне обдукције тела настрадалих, без изјава свих којих су били сведоци оног што се дешавало. Но, због контекста геополитичке игре неки аналитичари сугеришу да су ови инциденти бити део шире позадинске игре у којој су Срби искоришћени за креирање инциданта после кога су српске позиције на северу Kосова доведене у питање. Поставља се и питање да ли су и у којој мери стране обавештајне службе могле бити умешане у организацију ових догађаја како би ојачале позицију косовског премијера Kуртија и компромитовале Србију а тиме слабиле и позицију Београда у функцији притисака да се прихвати сецесија Kосова?

Након ових догађаја, оптужбе су почеле да се шире светским медијима чији се закључак заснива на званичном дискурску косовских власти које тврде да су се суочавале с терористима из Србије, док су српске власти негирале своју умешаност и тврде да је реч о спонтаном отпору Срба којима је било доста злостављања и угрожавања нормалног живота од стране приштинских власти. Напослетку, инциденти у селу Бањска остављају много питања без одговора, док истина остаје замагљена и захтева темељно истраживање свих појединости. Уколико то буде омогућено, јер многима не одговара да се истина сазна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас