Стево Пендаровски: Истицање заставе „Велике Албаније“ приликом приватне посете Аљбина Куртија Тетову и Скопљу промовише шовинистичке идеје и распирује етничку мржњу

Фото: Скриншот Јутјуб

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски оценио је да истицање заставе такозване Велике Албаније и националистичких симбола на скуповима у Тетову и Скопљу, поводом приватне посете косовског премијера Аљбина Куртија, промовише великодржавне шовинистичке идеје и распирује етничку мржњу и нетрпељивост и затражио казне за организаторе.

„Истицање провокативне националистичке иконографије која промовише великодржавне шовинистичке идеје представља распламсавање етничке мржње и нетрпељивости, чиме се недвосмислено нападају основни принципи и вредности (Охридског) Оквирног споразума, као и концепт Македоније као мултиетничке државе“, изјавио је Пендаровски у писаној изјави која је достављена медијима.

Истицање заставе такозване Велике Албаније и албанских застава и симбола, без македонских симбола и интонирања химне на скупу у Тетову поводом приватне посете Куртија и скопској општини Чаир на преименовању улице из „Друга македонска ударна бругада“ у „Адем Демаћи“, којој је приствовао Курти, изазвало је бурне реакције у македонској јавности и оптужбе на рачун владе Димитра Ковачевског.

Председник Северне Македоније је истакао да организатори јавних скупова у Тетову и Чаиру морају да буду законски санкционисани због кршења законских одредби у вези са употребом државне заставе и химне и застава и симбола заједница, потпуним игнорисањем симбола државе.

„У том правцу позивам надлежне органе да што пре заврше прописане процедуре“, написао је Пендаровски.

Према председнику Северне Македоније, начин реализације идеје о преименовању улице у општини Чаир је у супротности са принципом демократске расправе и поштовања историјског наслеђа свих заједница у држави.

„У том смислу, очекујем од надлежних инспекцијских служби да провере да ли је при доношењу одлуке поштован принцип двоструке вец́ине, што би требало да обухвати и гласове заједница које нису вец́инске у тој општини“, истакао је Пендаровски.

Косовски премијер Аљбин Курти је боравио у незваничној посети Северној Македонији и састао се са неким од лидера опозиционих партија Албанаца, док састанка са званичним државним представницима није било.

Боравио је у посетама Тетову и у скопској општини Чаир, који су већински насељени албанским становништвом и где су градоначелници етнички Албанци – у Тетову лидер опозиционе партије Беса Биљал Касами, а у Чаиру Висар Ганиу, који је напустио ДУИ незадовољан политиком руководства те владајуће партије.

На видеу који је преношен на званичној Фејсбук страници Општине Тетово види се застава са мапом која покрива Албанију и делове Македоније, Црне Горе, Србије и Грчке, док Курти долази са тетовским градоначелником Биљалом Касамијем, који је био организатор тог скупа.

Кабинет Ковачевског је саопштио да је Курти био у приватној посети, али се указује да премијер сматра да је истицање застава које нису националне заставе противно протоколима и законима за организовање догађаја у присуству државника страних држава.

Наводи се да је врста иконографије која се види на том догађају у присуству високог представника стране државе неприкладна и недозвољена у држави чланици УН и држави чланици НАТО-а и додаје да је полиција у Тетову ради на идентификацији починилаца и потпуном расветљавању случаја.

„Такође, обавештавамо вас да је Кабинет премијера током дана контактирао амбасадора Републике Косово у Републици Северној Македонији, у вези са поменутом иконографијом која је коришц́ена током приватне посете премијера Косова“, напомиње се у саопштењу.

Локални медији подсећају да је одлука о преименовању улице у Чаиру у „Адем Демаћи“ донео Град Скопље 2021. године, када је градоначелник био Петре Шилегов (СДСМ) и да су тада промењени називи 485 улица у главном граду Северне Македоније.

(Бета)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас