Стикери уместо таблица: Приштина каже да је у Бриселу договорен нацрт предлога и да се чека Београд; Београд: никакав договор није постигнут

image_2021-09-29_200918
Главни преговарач Приштине Бесник Бисљими рекао је вечерас да је на састанку у Бриселу постигнут начелни договор о повратку слободе кретања између две стране, а да се чека пристанак Београда.

Бисљими је после састанка са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком рекао новинарима да неће бити трилатералног састанка са Београдом, али да је договорен нацрт од три предлога који предвиђају повлачење специјалних јединица, распоређивање јединица КФОР-а и уклањање барикада на административним прелазима.

Он тврди да је постигнут нацрт предлога за „деескалацију ситуације на северу КиМ“ и да се чека одобрење Београда.

Према овом споразуму, како је рекао, Кфор ће у суботу бити распоређен на прелазима Јариње и Брњак, а затим би уследило повлачење косовске полиције, као и барикада на прелазима.

Он је навео да споразум предвиђа и да од понедељка Београд и Приштина користе стикере (налепнице) уместо да мењају таблице.

Навео је да је то привремено и да ће се формирати радна група која треба да пронађе трајно решење за слободу кретања возила.

Бисљими је рекао да је током дана било више састанака са Лајчаком који су били билатерални и да је Лајчак затим посредовао између страна, пренео је Танјуг.

„Наш циљ је био јасан, да постигнемо деескалацију и одржимо реципроцитет са регистарским таблицама“, рекао је Бисљими.

У делегацији Београда Танјугу је у Бриселу потврђено да никакав договор са Приштином још није постигнут.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас