Сто година Албанске споменице

markica albanske spomenice

Марка је пуштена у оптицај 15. септембра 2021. године и то у тиражу од 25.000 примерака

Након што су армије Централних сила, у јесен 1915. опколиле Србију, главнокомандујући српске војске, престолонаследник Александар, са државним врхом и командантима својих армија доноси одлуку о преласку Албаније, јер је пут војсци из Метохије, где је била сконцентрисана, преко Македоније био одсечен.

Повлачење српске војске и цивила преко завејаних планина Албаније и Црне Горе, од новембра 1915. до јануара 1916. године, у историји је забележено као Албанска голгота. Захваљујући савезницима, измучени српски војници, народ и државни апарат, који су се докопали албанске обале, пребачени су на грчко острво Крф.

И сам учесник албанске голготе, краљ Александар I Карађорђевић је, у знак сећања на повлачење кроз Албанију установио Албанску споменицу, којом је одликовано 142.148 официра, подофицира, каплара, редова, обвезника чиновничког реда и свештеника. Споменицу су добили сви који су били на војној дужности приликом преласка Албаније, као и чланови страних војних мисија који су се заједно са српском војском повлачили преко Албаније. Указ о одликовању Албанском споменицом краљ Александар потписао је 6. новембра 1921. а као Дан доделе Албанске споменице српским херојима – учесницима Великог рата, одређен је 23. новембар 2021.

Албанска споменица је додељивана на предлог министра војске и морнарице, са декретом који је рађен по нацрту Ђорђа Чарапића, а репродукован у Војном географском институту у Београду. Споменица је у облику двоглавог орла са српским штитом на грудима и краљевском круном на горњем делу. На аверсу, испод орла је медаљон уоквирен ловоровим венцем са профилом главе Александра Карађорђевића, уоквирено натписом: СВОЈИМ РАТНИМ ДРУГОВИМА – АЛЕКСАНДАР. На реверсу је натпис у три реда: ЗА ВЕРНОСТ ОТАЏБИНИ. Споменице је израђивала париска фирма „Арти Бертран”.


Мотив на марки и коверту:
Албанска споменица – повеља

Мотиви на вињетама: портрети носилаца Албанске споменице

Стручна сарадња: Савез потомака ратника Србије 1912–1920, у оквиру пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата”.

Графичка реализација издања: Јакша Влаховић, академски графичар

Политика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас