Студије Холокауста на Крагујевачком универзитету

viber_image_2021-10-05_21-19-41-968

У темељу програма је јеврејска култура, али и дуга историја европског антисемитизма који је довео до нестанка милионске популације Јевреја, каже руководилац Центра за студије сећања Катарина Мелић

КрагујевацОд зимског семестра школске 2021/22. студенти Крагујевачког универзитета моћи ће да похађају и студије Холокауста. Овај нови програм ће се реализовати у оквиру Центра за студије сећања којим руководи професорка Катарина Мелић, шефица Катедре за романистику на Филолошко-уметничком факултету.

Центар за студије сећања основан је 2020. године, с циљем да се у Србији, по угледу на неке европске земље, утврди мултидисциплинарна платформа за изучавање културе сећање, а студије Холокауста су први велики пројекат ове научноистраживачке јединице Универзитета у Крагујевцу.

– Студије Холокауста у Србији подржала је Међународна јеврејска организација „Клејмс конференс” из Америке, која је Центру за студије сећања у Крагујевцу одобрила и финансијска средства за спровођење наставе. Студије су осмишљене тако да се студенти различитих профила, најпре друштвено-хуманистичких наука, упознају с историјским контекстом који је претходио Холокаусту. Предавања покривају различите области, а у темељу програма је јеврејска култура, као и дуга историја европског антисемитизма који је довео до нестанка милионске популације Јевреја – наводи професорка Мелић у разговору за „Политику”.

Студије Холокауста су бесплатне и моћи ће да их упишу сви заинтересовани студенти, с тим да ће резултати бити бодовани у складу с правилником о ваннаставним активностима.

– У Центру за студије сећања студенти ће имати могућност да развију вештине неопходне за анализирање сложене историје Холокауста и његовог утицаја на данашњи свет. Студије Холокауста, између осталог, треба да подстакну на размишљање у којој се мери геноцид, рат и диктатура могу схватити као елементи који дефинишу историју 20. века. Такође, курсеви ће студентима омогућити и увид у недостатке у домену културе сећање и политике заборава, подстичући их на критичко мишљење – објашњава наша саговорница.

Предавања на студијама Холокауста биће посвећена и програмима установа културе, посебно начину на који оне чувају памћење локалне заједнице. У том контексту је, према речима професорке Мелић, важно што ће студије Холокауста, први пут у Србији, бити организоване баш у Крагујевцу, граду који је у историја 20. века мапиран као место сећања.

– Током педагошког рада увидела сам да млади недовољно познају историју, па се двоуме чак и око важних датума. Поједини студенти Универзитета у Крагујевцу нису на прави начин упознати с трагичним догађајима из октобра 1941. године, када су у нацистичкој одмазди стрељани цивили. Томе је допринео и наш образовни систем где би штошта требало побољшати – истиче саговорница „Политике”.

Осим професорке Мелић, курсеве на студијама Холокауста, који почињу овог октобра, држаће и њене колеге из Крагујевца и Београда, Милена Драгићевић Шешић, Милена Нешић Павковић, Јелена Ердељан, Драган Бошковић, Славко Ђорђевић, те Вук Даутовић. Пријаву за похађање наставе заинтересовани студенти могу поднети преко сајта Универзитета у Крагујевцу.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас