Суд банкама омогућио да наплаћују маглу

image_2021-09-26_104450

На протесту испред највишег суда истакнуто је да адвокатура није јединствена, јер нема руководства АКС које је донело одлуку о једнодневној обустави рада

„Колико кошта став Врховног суда”, „Сто милиона евра из џепа грађана”, „Стоп банкарском терору” – транспаренти су које су адвокати јуче истакли испред зграде Врховног касационог суда у Немањиној 9 у Београду.

Поред степеништа запалили су свеће „за преминулу правду” и постављен је посмртни венац. На улазу у зграду било је полицајаца, а на протесту се окупило неколико стотина адвоката.

Ставови највишег суда о трошковима обраде и осигурања кредита донети су на штету грађана, а у корист банака којима је сада омогућено да осим камате наплаћују и – маглу, речено је на протесту испред ВКС. Говорници су нагласили да су ставовима највишег суда повређене одредбе Устава Србије које гарантују грађанима право на правично суђење.

Прочитана су имена 18 судија ВКС које су 16. септембра на седници Грађанског одељења донеле спорне ставове, а пре тога су у појединачним пресудама наводиле потпуно супротна мишљења – да банке имају право да наплаћују само стварне трошкове.

Доајен адвокатуре Бранислав Тапушковић рекао је да адвокатура није јединствена, јер сматра да на протесту треба да буду и људи који воде Адвокатску комору Србију (АКС). Подсетио је да је руководство коморе протеклих дана водило разговоре са председницом ВКС, а затим донело одлуку да се иде у једнодневни штрајк и то дан пред изборну скупштину АКС, која треба да буде одржана данас.

Адвокати у Србији јуче су обуставили рад на основу одлуке Управног одбора АKС да се организује једнодневни протест пред судовима и другим органима, без изузетка – што се односи на све поступке, укључујући и притворске предмете, процесе према малолетницима и по привременим мерама.

У образложењу одлуке АKС наводи се да је ВКС 16. септембра на седници Грађанског одељења усвојио допуну правног става о дозвољености уговарања трошкова кредита и правни став о дозвољености уговарања премија осигурања, као обавезе корисника, код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НKОСK).

Обуставом рада адвокати Србије изражавају најоштрије противљење овим ставовима којима се „на директан начин нарушава правна сигурност грађана Републике Србије и мења досадашња судска пракса наших судова”.

АKС сматра да је став по којем је правно ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник зајма обавезује да плати банци премију осигурања код НKОСK у директној супротности са досадашњом неспорном праксом свих судова у Србији укључујући и ВKС, те да би примена овог става довела до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака.

„Оваквим поступањем највиша судска инстанца у Србији ставила се на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи”, пише у образложењу одлуке АKС.

Адвокат Драгослав Љубичановић рекао је јуче да не постоји ниједан адвокат који је задовољан овим ставовима ВKС. Појаснио је да адвокати неће да руше правни систем протестима испред ВKС, већ хоће да изразе своје незадовољство његовим закључком, који је у супротности са законима и Уставом.

„Промена става ВKС је последица нечега што се већ месецима покушава, почев од измене Закона у парничном поступку (ЗПП) и покушајем усвајања аутентичних тумачења три закона. Све то повезује иста нит банкарског лобија”, навео је Љубичановић и нагласио да је Србија „добила ултиматом од ММФ-а да се мора под хитно спречити прилив тужби против банака”.

Адвокатска комора Ниша једина је одлучила је да се успротиви једнодневној обустави рада због тога што још нису завршени састанци руководства АКС са председницом ВКС.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас