Суд у Хаху: Гуцати, председник Удружења ветерана ОВК на условној слободи, Харадинај остаје у притвору

Foto: Piroschka van de Wouw / ANP / AFP

Специјални суд у Хагу одлучио је да бивши председник Удружења ветерана ОВК, Хисни Гуцати буде пуштен на условну слободу, али да у случају кршења услова одлука може да буде повучена, док ће Насим Харадинај, такође из тог удружења, остати у због лошег владања у притвору.

Хисни Гуцати и Насим Харадинај осуђени су прошле године пред Специјализованим већима Косова у Хагу на по четири и по године затвора.

Осуђени су због тога што су на три конференције за медије Удружења, од 7. до 25. септембра 2020. године, објавили поверљиве документе Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва Косова, укључујући и идентитет на стотине заштићених сведока.

„Председница Специјализованих већа Косова у Хагу судија Екатерина Трендафилова, донела је 12. октобра 2023. одлуку о измени казне изречене Хиснију Гуцатију и одобрила његово пуштање на слободу 18. октобра 2023. или приближно тог датума, под одређеним условима. Ти услови ће се примењивати до истека казне од четири године и три месеца коју је изрекао панел Апелационог суда“, наводи се у одлуци Трендафилове.

Она је била мишљења сматра да су кривична дела за која је Гуцати осуђен неоспорно тешка, имајући у виду застрашујући ефекат који је откривање поверљивих информација имало у односу на (потенцијалне) сведоке, али да постоји низ фактора који говоре у прилог измени казне.

„Конкретно, председница је закључила да је г. Гуцати током боравка у притворском објекту имао прилику да размисли о својим поступцима и да се његово држање временом променило. Председница је истакла да је г. Гуцати изразио кајање и да се током усмене расправе извинио свима који су се осетили угроженим услед његових поступака. Председница је такође истакла чврсту решеност Гуцатија да се убудуће уздржи од свих радњи које би се могле сматрати кривичним делима против правосуђа и да се придржава свих услова из одлуке о пуштању на слободу. Председница је истакла да ће одлука бити повучена уколико се Гуцати не буде придржавао било којег од услова изложених у одлуци“, наводи се у сижеу одлуке, саопштеној из специјалног суда.

То је прва одлука о ублажавању или измени казне.

Што се тиче Насима Харадинаја, Трендафилова је напоменула да су Харадинају у притворском објекту изрицане дисциплинске мере и да с обзиром на то, она је била мишљења да је Харадинај направио известан помак ка рехабилитацији, али да тај помак није довољан.

Председница је стога наложила секретару да у одређеном року поднесе извештај о даљем владању Харадинаја у притворском објекту, у циљу доношења одлуке о евентуалној измени казне.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас