Швајцарци пред референдум подељени о истополним браковима

image_2021-09-22_204641

Швајцарски гласачи ће у недељу одлучити да ли ће истополним паровима дозволити да се венчавају и усвајају децу, након интензивне кампање активиста за права хомосексуалаца у једној од последњих западноевропских земаља која још забрањује хомосексуалне бракове.

Швајцарска савезна влада и парламент подржали су идеју о грађанском браку за истополне парове, али су противници тога изнудили референдум о том питању у оквиру швајцарског система директне демократије, преноси агенција Ројтерс.

Последњих недеља се, међутим, показало да кампања традиционално конзервативне и хришћанске Швајцарске има све више ефекта, пошто је проценат бирача који су за истополне бракове пао на 63 одсто у последњој анкети коју је спровео гфс.берн, док је удео противника порастао на 35 одсто.

То је значајан заокрет у односу на ранијих 69 одсто и 29 одсто респективно.

У Швајцарској су истополни парови 2007. године добили право на грађанско партнерство, док су 2018. године добили право на усвајање деце чији је биолошки родитељ један од партнера.

Према измењеном закону, и мушким и женским истополним паровима било би дозвољено да усвајају децу која нису у сродству са њима на исти начин као и за њихове хетеросексуалне колеге.

Венчаним лезбејским паровима би било дозвољено да имају децу путем донације сперме, што је тренутно легално само за ожењене хетеросексуалне парове.

Према закону, обе жене би од рођења детета биле признате као званични родитељи детета, преноси Танјуг.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас