Шведски карикатуриста који је постао мета убица након исмејавања пророка Мохамеда, погинуо је у саобраћајној несрећи

Lars

Ларс Вилкс и његова два полицијска чувара погинули су у чеоном судару са камионом у Маркариду у Шведској. Уметник је био најпознатији по цртању карикатура пророка Мухамеда, што је разбеснело многе муслимане. Мухамедови цртежи из 2007. ставили су Вилкса у средиште глобалне дебате о слободи говора и поштовању верских уверења.

Екстремисти су покушали да га убију због богохуљења због чега је био под заштитом полиције. Цртач и његова полицијска пратња путовали су у недељу у неозначеном полицијском аутомобилу када се инцидент догодио. Из неког разлога, возило које се брзо кретало је скренуло на погрешну страну пута, пробивши се кроз жичану ограду која је одвајала траке и сударило се у камион, преносе локални медији. Наводно је судар потпуно уништио полицијски аутомобил и изазвао пожар, што је повећало штету. Док су три особе у аутомобилу погинуле, 45-годишњи возач камиона је преживео инцидент. Задобио је тешке повреде и хеликоптером је превезен у болницу, где га полиција намерава испитати. Нису одмах изразили сумњу у прљаву игру, али ће специјални тужилац истражити инцидент.

Особа у полицијској заштити која је погинула у судару у Маркариду на југу Шведске касније је идентификована као Вилкс. Уметник се враћао кући након посете пријатељима у Стокхолму. „Била је то необично пријатна вечера“, рекла је шведским медијима његова водитељка, новинарка Стина Лундберг Дабровски. „Ларс је зрачио хумором и топлином, као и увек. Имао је тако ослобађајући начин да се суочи са свим сра*има која су га погодила.

Вилкс је вероватно био најпознатији савремени шведски уметник због контроверзи и насиља око његових дела. Три карикатуре које је нацртао 2007. приказују исламског поштованог пророка Мухамеда као ‘пса из кружног тока’, врсту уличне инсталације која је у то време била популарна у Шведској. Они су били дио културног дискурса у Европи о аутоцензури суочени с пријетњом насиља од стране људи који би могли бити увређени уметничким делима.

Две године раније, дански лист Јилландс-Постен на сличан је начин изазвао бес међу муслиманима објавивши 12 карикатура о Мохамеду. Приказивање људи уопштено је забрањено у исламској традицији, док се вређање Посланика сматра богохулним. Пси се у многим муслиманским земљама доживљавају као нечисте животиње, иако се овај став не заснива директно на религији. Вилкса је неславно додала на листу непријатеља терористичка група Ал-Каида. Шведска полиција пружила му је заштиту јер се суочавао са сталним претњама смрћу. Наводно су 2010. године наводне завере за његово убиство разорене у Ирској и САД -у.

У 2015. усамљени стрелац отворио је ватру у близини малог догађаја у Копенхагену, на коме је Вилкс био главни говорник. Нападач је убио једну особу и повредио неколико данских безбедносних агената пре него што је наставио са насиљем на другом месту; на крају је убијен у пуцњави са полицијом. Сумњало да је Вилкс главна мета.

Вилксови цртани филмови такође су наведени као оправдање починилаца неких терористичких напада на Шведску, укључујући неуспешну заверу о бомбардовању 2010. у Стокхолму. У једном од својих најновијих интервјуа, који је објавио лист Екпрессен поводом годишњице стрељања у Копенхагену, Вилкс се пожалио да су га бриге о безбедности спречиле у нормалном животу. Од 2018. полиција му је чак забранила да посећује дом његове доживотне партнерке или да се усељава код ње јер се сматрала безбедносним ризиком, рекао је он.

РТ

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас