Шверц под окупацијом?

IMG-ff36f8109109033d39a382e2414de2d4-V

Пише: Филип Фићовић

Одговор другосрбијанаца на последњи терористички напад на северном делу Косова и Метојије је „полицијска борба против шверца“? Извините, какав шверц? Да ли је шверц транспорт робе из Новог Сада до Београда?

Наведена антидржавна тврдња је покушај учвршћивање привремерних власти у Приштини који своју владавину заснивају на тероризму. Став да је полицијска борба против шверца је првенствено стигла из Приштине само је изговор, а све из разлога што њихова окупација није апсолутна на том делу аутономне покрајне Космета. Вратимо се мало у прошлост.

Да ли су оба антифашистичка покрета за време Другог светског рата, за време окупације, били шверцери јер су хтели да преживе (као што желе да преживе грађани Космета у којем нема 90% лекова)? Може се сматрати да јесу.

Мој кум Невен Ђенадија је у једном делу свом тексту рекао: „На Космету је сада ситуација као између Митровдана и Ђурђевдана, када се хајдуци растају и притаје како би презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану. Ко на Косову мисли да је срца хајдучкога сада му је најбоље мислити како да презими.“ Ове реченица много више говори о реалном стању на Космету, а и рецепт је за период живота до тренутка када Хајдуци требају да васкрсну у Устанике.

Срби широм света не требају да падају на причу о шверцу, јер је само још један од покушаја бацања љаге на Космет, попут оних фраза „шта ми имамо доле“ или „не знамо ни где су границе“. Макар нам у руци остала само три камена тробојна којим је грађен манастир Бањска, довољно је да кажемо наше је! Границе су већ познате граничарима који су се борили на Ликену и осталим граничним линијама, рећиће вам сваки камен наше међе, али и за линије исцртане крвљу њихових палих другова. 10908. квадратних километра је површина Косова и Метохије, не дамо ни милиметар, нема предаје, догодине у Призрену!

Магазин Видовдан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас