Свет полако признаје трећи пол: Она, он и „икс”

Screenshot_59

Америка се придружује Аргентини, Аустралији, Канади, Данској, Малти, Немачкој, Холандији, Новом Зеланду, Индији, Пакистану и Непалу као земљама које су озваничиле трећи пол, па одобравају и пасоше с овом ознаком

Радим ово за све оне који ни највољенијима нису могли да открију ко су заиста, казала је америчка поп звезда Деми Ловато кад је у мају обавестила обожаватеље да се више не идентификује као жена, већ као небинарна личност.

Деми Ловато је искористила популарност да скрене пажњу на особе које себе не доживљавају ни као мушкарце ни као жене и да их охрабри да се без страха од стигме изјасне као трећи пол или како год желе, не обазирући се на традиционалну поделу на мушки и женски пол. Да је и држава спремна на промене, потврдио је шеф Стејт департмента Ентони Блинкен, који је недавно најавио да ће влада дозволити да у пасошима америчких грађана стоји ознака за неконвенционалне изборе, као што је трећи пол. Администрација председника Џозефа Бајдена већ је омогућила држављанима да сами одлучују о томе који ће им пол стајати у пасошу, без обзира на пол уписан у другим документима, пренео је Национални јавни радио.

За разлику од претходне праксе, кад су Американци морали да донесу здравствену потврду да су променили пол да би им у пасошу стајала другачија ознака, влада сад у путне исправе уписује пол који особа наведе, без обзира на то шта пише у крштеници.

Америка се придружује Аргентини, Аустралији, Канади, Данској, Малти, Немачкој, Холандији, Новом Зеланду, Индији, Пакистану и Непалу као земљама које су озваничиле трећи пол, па одобравају и путне исправе с овом ознаком. Листа искључује највећи број либералних европских земаља, а укључује поједина традиционална азијска друштва, али студија Универзитета Харвард наводи да нема места чуђењу. Индијска култура препознаје небинарне људе већ 2.000 година и у овој земљи живи око три милиона припадника трећег пола, истиче се у студији.

Холандска влада размишља о томе да из папирологије избрише ознаке за пол, али је Уједињено Краљевство одлучило да се за сада држи традиционалних одређења. Британски судови су прошле године пресудили у корист Даунинг стрита, који инсистира да у документу мора да пише да ли је особа жена или мушкарац.

У Латинској Америци на овом пољу предњачи Аргентина, која је у јулу и формално признала небинарне људе одобривши да у личној карти поред ознака за женски и мушки пол стоји и X, ознака за трећи пол.

Кад је Деми Ловато изашла са својом причом пред фанове, то је подстакло медије и организације да широј јавности појасне да постоје бројни начини да се полно одредите и да, на пример, трећи пол није исто што и трансродна особа. За разлику од небинарних људи, који не осећају да се на њих односи уобичајена подела, трансродна особа се јасно одређује као жена иако је рођена као мушкарац (и обрнуто).

И док федерална влада у Вашингтону уноси измене у пасоше, савезне државе одлучују да ли се у личним картама и возачким дозволама може избећи искључива подела на мушки и женски пол. Орегон је прва америчка савезна држава која је озваничила трећи пол у документима, што су после урадили Њујорк и Калифорнија, као и држава и град Вашингтон.

У време кад су објављивале промене, владе су истицале да људи треба да се изјашњавају онако како се осећају и да држава, тиме што додаје још опција за полни идентитет, указује поштовање овој мањини. То је било и у складу са захтевима удружења за промоцију права ЛГБТ популације. Ипак, канадска влада је упозорила своје држављане да нису све средине тако либералне, преноси Си-Ен-Ен. Небинарни Канађани могли би на страним аеродромима да доживе непријатности ако обезбеђење буде видело проблем у ознаци X или уписаном полу који не одговора изгледу путника, упозорава влада у Отави.

С променама у свести друштва и папирологији, дошле су и промене у језику. Небинарни људи са енглеског говорног подручја обично бирају да се уместо заменице „он” или „она” на њих односи заменица „они”. На многим америчким универзитетима бруцоши се представљају тако што кажу како се зову, одакле долазе и која заменица се на њих примењује. Поједини факултети нуде различите опције у падајућем менију, тако да будући студенти већ приликом конкурисања и попуњавања формулара могу да изаберу жељену заменицу.

Универзитет Вермонт први је у Америци академцима понудио да бирају између „она”, „он”, „они”, али и неконвенционалних заменица попут „зи”. Понуђена је и могућност да се на студенте не односи ниједна заменица, већ да се увек помиње њихово име.

Пре већине држава, највећа „земља” на свету – „Фејсбук” – признала је трећи пол, али и бројне друге. Највећа друштвена мрежа на свету нуди одабир између 58 полних одређења (андрогени, бесполни, трансполни, биполни, међуполни…), али и даље само три заменице које се могу односити на једну особу: „она”, „он” и „они”.

Извор: Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас