СВЕТИ МУЧЕНИК СТЕФАН ДЕЧАНСКИ, краљ Српски

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
kralj Stefan Decanski

Син краља Милутина и отац цара Душана. По наређењу необавјештеног оца био је ослијепљен, а по наређењу лакомисленог сина био је у старости удављен. При осљепљењу јавио му се Свети Никола у храму на Овчем пољу (између Куманова и Штипа) и показао му његове очи рекавши: „Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје вријеме ја ћу ти их вратити”. Пет година је провео у Цариграду као заточеник у манастиру Христа Сведржитеља (Пантократора). Својом мудрошћу и подвигом, кротошћу и благочешћем, трпељивошћу и благодушношћу превасходио је Стефан не само све монахе у манастиру него и сав Цариград.

Када се наврши 5 година јави му се опет Свети Никола и рече му: „дошао сам да испуним своје обећање”. И осјени слијепог краља крсним знамењем те краљ прогледа. Из благодарности Богу саградио је храм Дечански, једно од ријетко дивних дјела средњовјековне православне (византијске) умјетности и један од најзнаменитијих споменика некадашњег српског благочешћа. Свети краљ Стефан са Светим Савом и Светим кнезом Лазаром чини једну прекрасну тријаду од светости, благородства и самопожртвовања, које је народ српски дао. Као мученик проживио је свој земни вијек, и као мученик скончао 1336. год. примивши вијенац бесмртне славе од Христа Сведржитеља, коме је вјерно послужио.

Тропар (глас 4):

Царство јеже на земљи добрје окормљаја страдалче и багрјаницу носја, смирено стјажал јеси мудрованије, нишчих посјешчаја и свим хљеб раздробљаја, тјемже пребожественаја Тројица царствија купно и мученичество вјенец увјезе тја.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=w04UYcMEvV8&feature=youtu.be

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас