Светска првакиња у шаху тужила Нетфликс : „разорна лаж“ тешка 5 милиона долара

Nona Gaprindashvili

Због једне реченице из серије „The Queen’s Gambit“, Нетфликс је добио тужбу за клевету у износу од 5 милиона долара.

Шампионка у шаху Нона Гаприндашвили поднела је у четвртак тужбу због дела који се односи на њу, у серији коју је описала као „грубо сексистичку и омаловажавајућу“, пише „Тhe New York Times“.

У последњој епизоди мини серије шаховско чудо, Бет Хармон, учествује на турниру, на коме је спикер најављује: „Једина необична ствар код ње је њен пол, па чак ни то није јединствено у Русији. То је Нона Гаприндашвили, али она је женски првак света и никада се није суочила са мушкарцима“.

Међутим, у тужби се наводи да се Гаприндашвили, прва жена велемајстор, заправо суочила са преко 50 шахиста до тренутка када се ова епизода одиграла 1968. године, и описала је тај део као „разорну лаж, која умањује и понижава њена достигнућа пред милионском публиком“.

Нетфликс је „дрско и намерно лагао“ о њој у сврху „јефтиног и циничног појачавања драме“, што значи да је серија која жели да „инспирише жене“ на крају „понизила праву жену која се заиста суочила и победила мушкарце на светској позорници у исто доба“, наводи се још у тужби.

Представник за медије из Нетфликса рекао је за „Deadline“ да има „изузетно поштовање према госпођи Гаприндашвили и њеној славној каријери“, и додао да њена тврдња нема основа и да ће енергично бранити случај.

Према писању медија, осим што тражи одштету од 5 милиона долара, Гаприндашвили такође жели да се спорни део уклони из емисије.

Б92 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас