Сви државни службеници у Словенији обавезни да се вакцинишу до 1. октобра

Ljubljana, Slovenija, protest, 16.9.2021.

ЉУБЉАНА – Сви запослени у државној управи у Словенији мораће да се вакцинишу против корона вируса, а негативан тест више им неће бити довољан за долазак на посао, одлучила је словеначка влада.

Да би могли да раде, сви државни службеници, ако до сада нису вакцинисани или прележали инфекцију, мораће да докажу да су примили прву дозу вакцине до 1. октобра, а до 1. новембра другу дозу, осим ако се не одлуче за вакцину Џонсон и Џонсон која пружа заштиту након једне дозе, преноси Танјуг.

Словеначка влада донела је ту одлуку касно синоћ, а детаљи ће бити појашњени данас.

Пооштравање противепидемијских мера према којима је за рад, јавни превоз, одлазак у трговински центар, банку или пошту, као и за низ других активности потребно имати ковид потврду о вакцинацији или негативан тест на снази је од среде, када су у Љубљани одржане и демонстрације противника владе, на којима је, после нереда, интервенисала полиција.

Према објављеној анкети коју преносе словеначки медији, против таквог пооштравања мера је више од 40 одсто људи, а многи те услове за рад сматрају дискриминаторским.

Министар здравља Јанез Поклукар то негира, а за Словачку телевизију је рекао да влада својом одлуком само даје „социјални бенефит” онима који се вакцинишу и тако штите своје здравље и здравље других.

Премијер Јанез Јанша изјавио је да влада, упркос протестима, неће одустати од мера против ширења заразе, а мере су од саме најаве много повећале интересовање за вакцинацију.

Портпарол словеначке владе задужен за процес вакцинације Јелко Кацин изјавио је да је од почетка овог месеца број вакцинисаних за недељу дана повећан два до три пута.

Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас