Такер Карлсон: Аустралија данас личи на Кину с почетка пандемије

Taker Karlson

Пре двије године у Кини су заваривали људе у станове, убацивали их у кутије за карантин и одвозили их на непознате локације… Такве ствари сада се дешавају – у Аустралији, рекао je новинар

Американци воле Аустралију. Највећи дио њих тамо никад није био – пут је предуг – али кад помисле на Аустралијанце, Американци замишљају слободнију, жешћу верзију самих себе – Стив Ирвин, Крокодил Данди и слично. За Аустралију, њену културу и људе постоји огромна залиха наклоности у Сједињеним Државама. А могуће је и да највећи број Американаца, укључујући нас, већ неко вријеме нису ажурирали своје претпоставке о Аустралијанцима. А савремена стварност је мало друкчија од оног што замишљамо.

Прије двије године, јуна 2019, полиција у Сиднеју упала је у просторије државне телевизије Еј-Би-Си. И тачно су знали зашто су упали, и то јасно и гласно и рекли: неколико дана раније Еј-Би-Си је пренијео наводе узбуњивача неугодне по Владу Аустралије. Узбуњивач је рекао да је аустралијска војска убијала цивиле у Авганистану, укључујући дјецу, и да су њене вође лагале о томе. Еј-Би-Си је објавио ту причу. Објавити причу није био никакав злочин. Аустралијска полиција није ни рекла да јестe, већ је телевизији уручила налог који овлашћује полицију да заташка било какве доказе о понашању аустралијске војске. Размислите о том на тренутак. Налог је дозвољавао полицији да, цитирам, „додаје, копира, брише или мијења“ сваки материјал који су хтјели на рачунарима телевизије. Тако нешто се не дешава у слободној земљи, благо речено. А аустралијске војне и полицијске снаге никад нису сносиле никакве посљедице за своје поступке. Заправо, према анкетама, многи Аустралијанци су то подржали. Војску су наградили додијеливши јој стотине милиона долара, од чега је лавовски дио био намијењен заштити Аустралије од злоћудног утицаја кинеског ауторитаризма. Иако је све ово и само личило на кинески ауторитаризам.

На шта Аустралија личи двије године потом? У многоме на оно како је изгледала Кина на почетку пандемије. То је жалосна истина. Показивали смо вам ове слике из Кине (на снимку од 2:08, нап. Стања ствари) – заваривање људи у станове док не изгладне, призори како људи у скафандерима убацују људе у кутије за карантин и одвозе их на непознате локације. Тад су нам наши здравствени званичници, укључујући Тонија Фаучија, говорили да се тако нешто никад не би могло десити у нашој земљи или на Западу. Али то није било тачно. Јер се такве ствари сада дешавају – у Аустралији… Ово су призори из прошлог мјесеца из Мелбурна, другог града по величини, (на снимку од 3:38, нап. Стања ствари).

Мислите да је у питању борба власти против исламског екстремизма или опасних револуционара? Не. У питању су само обични Аустралијанци који мирно протестују против „закључавања“. Има много оваквих снимака из Аустралије.

Фото: FoNet/aljazeera.com printscreen

Оно што се с америчког становишта не види на први поглед је да ово није случај у читавој Аустралији. Није читава земља у кућном притвору. Режим кућног притвора углавном влада у источном дијелу земље – ту је главни град, ту савезна влада има највише утицаја. У западном, мање насељеном дијелу Аустралије, гдје се налази највећи дио природних сировина, уопште нема режима кућног притвора. У Перту, главном граду Западне Аустралије, недавно је одржана утакмица у рагбију којој је присуствовало педесет хиљада људи, и полиција никог није батинала. Та утакмица није била „експлозија“ у погледу ширења вируса – Западна Аустралија није имала дословно ниједан случај ковида. Како то да у Западној Аустралији нема закључавања и да дословно нема ковида? Просто – контролом граница. Западна Аустралија није дозволила улаз у земљу хиљадама људи из свих крајева свијета. Нису они Тексас… И сад долази оно кључно: савезна влада Аустралије је љута што је држава Западна Аустралија затворила границе. Савезна влада хоће да тај дио земље отвори границе. Ма немојте? А зашто? Према наводима Еј-Би-Си њуза, савезна влада тврди да „затварање граница унутар земље негативно дјелује на привреду“. А то је некако занимљиво, јер проблем за аустралијску привреду представља закључавање, а не затварање граница Западне Аустралије. Ограничења поводом ковида су далеко већа пријетња аустралијској економији и социјалном статусу него сам ковид. Ево снимка министра здравља из Квинсленда, у источној Аустралији, на ком објашњава да је ношење маске на отвореном апсолутно неопходно због два нова случаја ковида – дакле два, не 200.000 или 2.000, него два. Погледајте. (На снимку од 6:48, нап. Стања ствари.)

Добро. Да застанемо на тренутак да бисте стекли осјећај реда величине обухвата пандемије у Аутралији. Данас је ковид узроковао 1.300 „забиљежених смртних случајева у читавој земљи“. (Аустралија има 25 милиона људи.) Тих хиљаду и триста укључује и људе који су „умрли а вјероватно имали ковид“. Шта то значи? Немамо појма, нико никад није дао дефиницију. У Алберти (Канада) министарка здравља управо је објавила да ће канадска влада сваког ко остане код куће због било какве болести убрајати у пацијенте од ковида. Онда је покушала демантовати да је то рекла, јер представља очито лудило, али постоји снимак, па знамо да ипак јесте. Влада у Аустралији усвојила је сличан стандард. Свако ко изађе из куће изгледа да се рачуна као пацијент од ковида. Ево снимка човјека из Мелбурна ове недеље који је направио грешку и одшетао блок даље од своје куће. (На снимку од 7:55, нап. Стања ствари.)

Жена носи маску на пустом мосту током првог дана „закључавања“ у Мелбурну, 16. јула 2021. (Фото: Ројтерс/Сандра Сандрес)

На страну очигледан ауторитаризам – застрашујуће је да се то може десити у цивилизованој земљи енглеског говорног подручја, и то баш у Аустралији. Али сад долази оно најзанимљивије: јесте ли примијетили да полиција није ни питала човјека је ли вакцинисан? Човјек би помислио да ће то бити прво што ће га питати, јер вакцинација, је ли тако, даје резултате. Зато и јесте обавезна, зар не? То је важно, јер политичко вођство у Аустралији званично и даље тврди да је вакцинација битна. Један званичник из Новог Јужног Велса обећао је да ће вакцинисанима бити дозвољено да поврате личне слободе (на снимку од 8:48, нап. Стања ствари). Нема слободе ако се не вакцинишеш! Али, ухапсиће те ако запалиш цигарету блок даље од своје куће ако не носиш маску, а да те при том ни не питају јеси ли вакцинисан. Ако је вакцинација толико важна у здравственом погледу, зар то не би било прво што питају? Истовремено, у истом том Новом Јужном Велсу власти говоре људима да без обзира јесу ли вакцинисани или не, не могу ићи у цркву (на снимку од 10:02, нап. Стања ствари).

Дакле, мораш се вакцинисати да би повратио бар неке од личних слобода, али чак и ако си вакцинисан, није ти дозвољено да идеш у цркву. Шта је онда сврха вакцинисања? Зашто је савезна влада у Аустралији ставила људе у кућни притвор ако не постоји начин да се закључавање прекине? И даље – зашто хоће да отворе границе Западне Аустралије ако је затварање граница заправо сачувало становништво од заразе? Једна здравствена званичница у Новом Јужном Велсу објаснила је то јасно и гласно. Погледајте. (На снимку од 10:50. Званичница каже: „Видјећемо како праћење контаката изгледа у новом свјетском поретку“ – нап. Стања ствари.)

Опа… Нови свјетски поредак… Рече она гласно и јасно.

Заиста је занимљиво ово што се дешава у Аустралији и шта то значи за остатак англосфере, укључујући нас. Можда зато већина медија у свијету и одбија да извјештава о оном што се тамо дешава…. Зашто? Јер је могуће да оно што се дешава у Аустралији буде смјерница за нас у САД. За свега двије године аустралијска полиција прешла је с упадања у телевизију на пребијање људи на улици. Можда је поука да се ствари могу промијенити веома брзо. Једног тренутка свијет енглеског говорног подручја означава Кину као дистопијску и аутократску, а у сљедећем опонашају Кину и лове људе који оду два блока од куће да запале цигарету.

Fox news

Стање ствари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас