Танасковић: Позиција председавајућег Извршног савета Унеска значајан успех српске дипломатије

Darko Tanaskovic 2

Избор сталне представнице Србије при Унеску Тамаре Растовац-Сиамашвили за председавајућу Извршног савета те организације велики је и значајан успех наше спољне политике и дипломатије, каже бивши амбасадор Србије у Унеско Дарко Танасковић.

„С обзиром на то да смо ми у Србији стицајем околности принуђени да сва збивања у Унеску првенствено посматрамо кроз призму проблема тзв. ‘Kосова’ и настојања Приштине да се домогне чланства у овој организацији, уверен сам да избор сталне представнице Србије на место председавајућег ИС неће обрадовати оне који се залажу за остварење тога циља“, рекао је Танасковић за Kосово онлајн.

Танасковић је оценио да је избор Растовац-Сиамашвили поуздан и убедљив показатељ чврсте и уважене позиције Србије у специјализованој агенцији УН за образовање, науку и културу, као и успешног деловања Сталне делегације Србије у Паризу, на чијем је челу.

„Приликом оцењивања вредности овог дипломатског постигнућа ваља имати на уму да је до њега водио сложен и врлетан пут“, навео је Танасковић.

Објаснио је да кандидата за председавајућег Извршног савета предлаже она електорална групација држава на коју је дошао ред да из својих редова има „председника владе Унеска“.

„Kако је наша електорална група у сваком погледу прилично хетерогена, поверење дато нашем представнику израз је сасвим посебног угледа Србије и уважавања њене политичке уравнотежености и зрелости, на шта указује и готово плебисцитарна подршка госпођи Растовац Сиамашвили на седници Извршног савета“, каже Танасковић.

Косово онлајн

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас