ТЕМА НЕДЕЉЕ: Напади Мила Ђукановића на СПЦ су последњи трзаји његове рушилачке политике

Milo protiv SPC

Оно што се дешавало на путу Подгорица-Цетиње показало је на делу сву немоћ и крах политике Мила Ђукановића

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је данас у Цетињском манастиру упркос протестима и барикадама које су постављали екстремисти и самопрозвани комити предвођени председником Милом Ђукановићем. Њихови покушаји да спрече Српску православну цркву да обави устоличење на Цетињу неславно су прошли, а јединствен је утисак да је тај дебакл заправо политички пораз самог Ђукановића.

Патријарх и митрополит превезени су на Цетиње хеликоптером, док су на путу гуме палили малобројни демонстранти. И док се обављао свети чин устоличења, оно што се дешавало на путу Подгорица-Цетиње показало је на делу сву немоћ и крах политике Мила Ђукановића.

По свему судећи, актуелни председник Црне Горе ништа није научио из литија и напада на СПЦ, иако га је то коштало пораза на изборима. Народ му то није опростио и кажњен је губитком поверења.

Горак утисак

Грешку је сада поновио. На дочеку патријарха Порфирија у Подгорици било је на десетине хиљада верника, а на барикадама тек неколико стотина. Покушао је Мило доласком на Цетиње да подстакне масу и спречи устоличење на Цетињу. У томе, наравно није успео, али је успео да умањи свој утицај у народу и да смањи шансе на председничким изборима који се одржавају следеће године.

Устоличење је обављено, тензије су спуштене, али остаје горак утисак, оцењује у изјави за 24седам верски аналитичар Жељко Ињац.

-Та радикализација друштва у Црној Гори и тај Милов подухват да по сваку цену остане политички жив па и по цену подела и сукоба је нешто што баца сенку на овај свечани догађај, који је требало да остане само један верски чин. Очигледно је да поједини политичари у региону не бирају средства када је њихов интерес у питању, те користе сваку прилику да профитирају политички. Иако је сам чин устоличења протекао мирно, све што се дешавало око њега остаће као једна мрља у црногорској држави, црногорској историји да су неки политичари покушали да спрече да се устоличи митрополит…, каже Ињац за 24седам.

“Ја могу да одем у Рим и да оспоравам Папи право на устоличење у Ватикану, али ће ме сви гледати као будалу. Оспоравање да је право митрополита устоличење на Цетињу, нико никада није поставио као питање. Па, где да устоличи црква епископа ако не тамо где је седиште, његова катедра…”, поручује Ињац.

Он додаје да је свима јасно да је већина народа она која је била у литијама, док у протестима нису чак ни Цетињани, већ најрадикалније крило ДПС-а које је Мило Ђукановић крстио као комите.

-То је фалсификовање историје. Нису Црногорци против Срба, јер и они припадају српској православној цркви коју је основао свети Сава… Али проблем је што ће некаква омраза остати. То је последица овог догађаја. Медији под контролом Мила Ђукановића ће ово интерпретирати као атак на Црну Гору и њен суверенитет иако то нема везе ни са чим, већ је један обичан црквени чин. Па, ко памти устоличење митрополита Амфилохија? Да ли ико правио спектакл од тога? То је црквени догађај који испрате верници, а ови протести су организовани да би се стекли политички поени. ДПС је у опадању и Мило Ђукановић је принуђен да скрене пажњу, оцењује Ињац.

Саговорник додаје да Ђукановић очигледно није схватио да против цркве не може политичким средствима.

-То није политичка партија која се такмичи с њим на изборима, јер не барата материјалистичком идеологијом, која је у његовој глави. Он удара на цркву као супарничку партију и због тога је изгубио изборе и после овога је он политички мртав, али је оставио у наслеђе заваду, закључује Ињац у изјави за 24седам.

Многи су оценили да су нереди на које је Мило подстицао демонстранте заправо покушај државног удара бивше власти.

Kо има подршку амбасада

Бивша амбасадорка Немачке у Црној Гори Гудрун Штајнакер, која је увек била критична према Српској православној цркви, у преписци на Фејсбуку са орнитологом Дарком Савељићем, саопштила је да је врло забринута због ситуације у Црној Гори и поручила да је на делу покушај бивше власти да изврши државни удар.

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Kраљевства, Сједињених Америчких Држава и Делегација Европске уније у Подгорици осудиле су све облике насиља.

У заједничком саопштењу за јавност апелује се на све грађане да одговорно доприносе очувању мира, чувању јавног реда и мира, те на полицију да искључиво користи само потребна и законита средства, уз поруку да ће појединци морати да одговарају за своје поступке. У саопштењу се такође наводи да ће сви који на основу наведених принципа раде на помирењу друштва имати континуирану подршку.

Kрај политичке каријере

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић оцењује да је изузетно важно што је митрополит Јоаникије устоличен на Цетињу јер је тиме потврђен положај Српске православне цркве у Црној Гори, док је Мило Ђукановић доживео политички пораз који наговештава крај његове политичке каријере.

-Политичар за кога смо сви сматрали да је рационалан, показало се да то није. Српско национално питање је кључно питање у региону и када га је Ђукановић отворио на тај начин доживео је то што је доживео и сада му се очигледно ближи политички крај, изјавио је Миливојевић.

Kако је рекао, цела ствар мора да има свој правни крај.

-На Цетињу се кршио закон, политичари су позивали на насиље и сада морају на суд, да би све то имало политички епилог за оне који су у томе учествовали. Посебно мора да се преиспита понашање Ђукановића, који је и тиме доказао да није достојан функције председника. Залаже се за мир, а позива на насиље и учествује у немирима, истакао је Миливојевић.

Желео да постане црногорски Свети Сава

Историчар Предраг Марковић оценио је да су догађања на Цетињу показала да је Српска православна црква прави наследник европских вредности у Црној Гори, док су с друге стране, противници устоличења Јоаникија на Цетињу показали изразито низак цивилизацијски ниво, па су чак и западне амбасаде, које су им традиционално наклоњене, морале да протестују против њиховог понашања.

Он истиче да не може да објасни понашање Ђукановића, и његово, како је рекао, одвајање од реалности.

-Нико не може да објасни, а верујем да ће то остати историјско питање зашто је Ðукановић ударио на СПЦ. Да то није урадио, могао је да влада вечно, поручио је Марковић.

Он каже да верује да је Ђукановића обузела манија величине и да је желео да постане црногорски Свети Сава – оснивач државе, нације и вере истовремено.

Сам себи пресудио

Зоран Анђелковић из СПС каже да су СПЦ и митрополија црногорска-приморска показале достојанство, док је председник Црне Горе Мило Ђукановић званично уништио своје име, те да је сам себи пресудио.

Уверен је да ће Ђукановић сада остати без потпуне подршке међународне заједнице, те да се ближи крај његове владавине.

Извор: 24седам 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас