The Economist: Слом америчке хегемоније може се претворити у велики светски рат

Screenshot_63
  • Вашингтон ће постати талац „мрачног избора“: да се помири са лидерством Пекинга или да покуша да одбрани своју позицију, као што је то учинила Британска империја 1914. и 1939. године

КРАХ америчке хегемоније могао би се претворити у велики светски рат – оценио је за лондонски The Economist експерт Нил Фергусон.

Упоредио је Сједињене Државе са Британском империјом 20. века, нагласивши да у прилог његовом закључку говоре и догађаји у Авганистану и пад америчке економије.

Указао је да Сједињене Државе немају бројне колоније као што је имала Британија, али да америчка војска има базе у више од 150 земаља.

Фергусон сматра да је – због слома  америчке доминације и јачања кинеске моћи – практично неизбежан сукоб двеју држава у источној Азији.

Сукоб ће, према мишљењу стручњака, изазвати промена односа снага између Пекинга и Вашингтона на штету САД, а усијаће га заоштравање поводом  Тајвана.

Тако ће Вашингтон постати талац „мрачног избора“: да се помири са лидерством Пекинга или да покуша да одбрани своју позицију, као што је то учинио Лондон 1914. и 1939. године.

Факти

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас