Тркањец: Курти је постао човек који прави „озбиљне проблеме“

Фото: Скриншот Јутјуб

„Косовски премијер је на жалост постао троубле макер, човек који прави озбиљне проблеме“, овако је окарактерисао потезе које тренутно вуче Аљбин Курти, хрватски новинар и уредник за спољнополитичка питања Жељко Тркањец. Санкције су готова ствар, навео је у разговору за Н1.

То што је Аљбин Курти у најновијој драми хапшења три косовска полицајца навео да су се они налазили на територији Косова, док оптужује Србију да је прекршила Кумановски споразум, Тркањец објашњава да је заправо кршење војнотехничког споразума уследило са приштинске стране.

„Ако су били на тачки о којој он прича, били су у километар до административне линије, то јест, границе, где тамо Косовска полиција не сме улазити према Кумановском споразуму. То је тачка 1. Врло вероватно нису били у Србији, а ако су били у Србији, то је горе по Косово“, каже он.

Али како год окренули, додаје даље, изгледа да већ годину дана, а то види и Америка и Брисел, Курти и његова влада константно ескалирају ситуацију.

Каже и да му је због тога ужасно жао јер су Србију, као „једног негативца на Балкану“, претворили у „позитивца“.

„Сад се говори да Србија има оправдане захтеве, што се пре годину дана није чуло уопште. Пре годину дана се шушкало – можда ћемо укинути ЗСО, или је свести на једну културну заједницу. Сада је ту ултимативни захтев Брисела и САД према Косову“.

Огромне је погрешке направио Курти и наставља у том смеру, што је јако лоше и зато он ескалира ситуацију.

„Санкције су готов ствар. Наиме, након последњих нереда који су избили када су на силу у зграде четири српска града ушла четири градоначелника, изабрана са мање од четири посто изашлих на изборе, за шта Курти тврди да је легално. Легално је, није легитимно и није репрезентативно, а демократија мора да буде репрезентативна. Он и даље данас тврди да они тамо морају остати. Иако то изазива изузетно огорчење, с правом, Срба који нису гласали за њих. То је већински српско подручје и тамо Срби морају бити градоначелници. Е, али Курти то не жели прихватити“.

Курти се показао као тврдоглав и као спреман остати у својој идеји без обзирна на то колико би то штетило Косову.

„Косово се управо налази пред санкцијама, а неке од њих су САД већ предузеле“, наводи Тркањец, уверен да ће санкције сигурно уследити. Већ су рекле да неће охрабривати пет европских земаља непризнавача да признају Косово, подсећа.

„Најгори могући удар који је Косово могло доживети“, објаснио је оно што је заправо за Косово и било најважније – да уколико би га пет држава признале, Тркањец каже – „ствар би била решена“.

Подсетио је на оно што је од Куртија хитно затражено – повлачење Косовске полиције што је он одмах одбио, због чега овај новинар и очекује да након што су америчке санкције већ „потихо“ уведене, сада „следе европске“.

„То је потпуно јасно“, додаје.

Иако наглашава да је косовска влада у овом тренутку и даље стабилна, јер Курти ужива подршку бирача, отвориће се питање поверења влади ако и када ЕУ уведе то да од 1. јануара не буде било визне либерализације и даље.

„Е ту сад долазимо до правих питања“, нагласио је Тркањец.

За самог премијера Аљбина Куртија, Тркањец каже да се он бави сопственим интересима.

„Он мрзи Србију, то је потпуно јасно. Био је у затворима и знамо да ти казамати за Албанце нису били неко угодно место, али кад је дошао на власт, више није активиста“.

„Ако је интерес Косова прекид финансирања ЕУ, прекид контаката службеника ЕУ и САД са Косовом, онда он ради озбиљно на штету Косова али он то не схвата“.

У прилог томе да не схвата јесте и да је казао да не разуме зашто је Рама отказао заједничку седницу две владе ове недеље, појашњава Тркањец.

Са друге стране процењује и да сам председник Србије претерује у повицима на опасност од рата који ће Курти повести.

„Рата неће бити. Косово је земља ограниченог суверенитета, не само због тога што га је признало само око 100 земаља света, већ није чланица нити једне релевантне међународне организације, тамо постоји КФОР, ЕУЛЕX. Ту нема простора за рат. Српска војска не сме ући на Косово Косово нема праву војску имају КБС и специјалне полицијске снаге. Нормално је да Вучић све доведе у једну патетичну позицију. То је његов наступ, али рата неће бити. Али је проблем што је Курти довео и себе и Косово у ситуацију да је сада он отпадник“, закључио је у делу коментарисања о кризи на Северу Жељко Тркањец.

Извор: kossev.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас