Тужилац: Сви страдали у „Рибникару“ хероји, дечак ће бити сведок у поступку против оца

Foto: Beta (Miloš Miškov)
Тужилац Ускоковић је рекао да је дечак К. К. у кабинету за историју за 55 секунди испалио 45 метака у ученике и наставницу.

Након пет месеци рада на предмету, саслушавања сведока, прикупљања доказа, саслушања оца и мајке, самог починиоца, подигнута је оптужница против Владимира К, оца дечака који је 3. маја у Основној школи „Владислав Рибникар“ убио девет вршњака и чувара.

Руководилац Кривичног одељења Вишег јавног тужилаштва у Београду Никола Ускоковић рекао је за РТС да је оптужница против Владимира К, оца дечака који је 3. маја у Основној школи „Владислав Рибникар“ убио девет вршњака и чувара, врло детаљна и свеобухватна, као и да је написана на 267 страна.

Како је истакао, породице чувара и наставнице треба да буду свесне да имају хероје у својој породици, а да родитељи деце треба да знају да су они родитељи хероја.

„С друге стране, имамо родитеље убице и њима ће се судити и то јасна порука Тужилаштва“, поручује Ускоковић.

Он наводи да је добијена јасна слика о томе шта се догодило 3. маја у школи „Владислав Рибникар“, али и шта се и догађало у претходном периоду тј. годину дана пре тог догађаја.

„Толико је, према наводима оптужнице трајала нека врста обучавања малолетног К. К. од стране оца Владимира К. током које је употребљавано ватрено и ваздушно оружје“, наводи Ускоковић.

Истиче да је исто ватрено оружје користио малолетни К. К. у школи „Владислав Рибникар“.

„Оптужница је врло детаљна и свеобухватна, као што смо данас чули. Написана је на 267 страна, сâм диспозитив оптужнице има 14 страна. Диспозитив је опис онога што се окривљенима ставља на терет, односно опис дела из којег произлазе законска обележја, конкретно кривичног дела која се окривљенима стављају на терет“, објаснио је Ускоковић.

О кривичној одговорности мајке

Говорећи о кривичној одговорности мајке, за коју Тужилаштво тражи две и по године затвора, Ускоковић каже да не би превише говорио о конкретним доказима због осетљивости фазе у којој се овај кривични поступак налази.

„Појаснио бих само оно што је тужилац истакао што је везано за непосредно оптужење мајке малолетног К. К., Миљане К, и радника стрељане, инструктора и одговорног лица. Дакле, они су непосредно оптужени, што заправо значи да подаци и чињенице до којих је Тужилаштво дошло у истрази коју је водило дају довољно основа по становишту Тужилаштва за непосредно подношење оптужнице, односно Тужилаштво сматра да већ сада постоји оправдана сумња да су они извршили кривична дела која им се стављају на терет и због тога је без спроведене истраге подигнута против њих оптужница“, наводи Ускоковић.

Малолетни К. К. ће и у даљем току поступка имати статус сведока.

На питање у којој мери ће починилац убиства К. К. бити део овог процеса, Ускоковић каже да је већ познато јавности да он није кривично одговорно лице.

„Нажалост, све нас погађа што он не може да има процесну улогу коју би требало да има сходно ономе што је учинио. Оно што је добро познато у јавности то је да се ради о кривично неодговорном лицу. Он је у овом поступку имао у току истраге статус сведока, и тај статус ће имати и у даљем току поступка, на главном претресу. Дакле, у оптужници која је поднета, он је предложен за испитивање у својству сведока на главном претресу“, нагласио је Ускоковић.

Хоће ли главни претрес бити затворен за јавност

Када је реч о предлогу Тужилаштва да се искључи јавност током главног претреса, Ускоковић наводи да је јасно о како се осетљивом предмету ради.

„Сама та чињеница да имамо велики број малолетних лица које имају својство оштећеног, да су малолетна лица жртве овог кривичног дела, да се изузетно велики корпус доказа који треба да буду изведени на главном претресу управо односи на та малолетна лица, укључујући и њихово испитивање“, наводи Ускоковић.

Истиче да се Тужилаштво руководило законском одредбом да у циљу заштите интереса малолетника може да предложи да се поступак затвори за јавност.

„О томе суд доноси одлуку. Може се затворити за целокупан ток главног претреса, као и за само један део. Предлог тужилаштва је да се целокупни главни претрес затвори за јавност. Наравно, у оваквим ситуацијама води се рачуна о томе шта је претежнији интерес. Да ли је претежнији интерес, ја морам да кажем, сасвим оправдан интерес јавности да зна или заштита малолетних лица у овом кривичном поступку. Због осетљивости овог поступка, Тужилаштво сматра да је претежнији интерес заштите малолетника, због чега сматра да је неопходно затворити главни претрес за јавност“, поручује Ускоковић.

Наглашава и да странке оштећених, њихових пуномоћника и законских заступника могу да присуствују главном претресу и да остварују своја законом предвиђена права.

На питање да ли је ово за Тужилаштво био најтежи злочин, Ускоковић поручује да је ово заиста незапамћена трагедија и самим тим незапамћен кривичноправни догађај.

„Тако да је са собом у раду носио одређене специфичности. Знате, није лако радити на предмету када сте свесни да је једно дете од 13 година ушло у основну школу коју похађа, 3. маја након првомајских празника, док је први час био у току, са два пиштоља и 92 метка и да је у том ходнику школе испалио 21 метак којим је лишио живота три ученика и чувара школе. Затим се упутио у просторије кабинета за историју, где је ушао и за 55 секунди испалио 45 метака у ученике и професорку историје која се налазила у том тренутку у учионици и држала час“, наводи Ускоковић.

Извор: rt.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас