Tragična priča o lavici Kiki: Borba za život, napori Zoo vrta i prijave protiv osumnjičene Subotičanke

IZVOR: FACEBOOK/SUBOTICA.COM/SCREENSHOT

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužioca u Subotici, podneće krivične prijave protiv Subotičanke (33) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela ubijanje i zlostavljanje životinja i uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Sumnja se da je ona držala, a potom iz stana pustila mladunče lava koje je pronađeno na periferiji Subotice, a potom smešteno u Zoološki vrt na Paliću, gde je uginulo.

Policija je pretresom stana koji je osumnjičena koristila pronašla i 18 afričkih albino džinovskih puževa koji su zabranjeni za držanje i koji su joj oduzeti i smešteni u Zoološki vrt na Paliću. Protiv osumnjičene biće podnete krivične prijave, u redovnom postupku, Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.

Lavica Kiki je uginula 6. oktobra oko 21 čas u Prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću, uprkos svim naporima veterinara da je povrate.

Mladoj lavici su nekoliko dana pre toga počeli da otkazuju unutrašnji organi, a kako je tada objasnila direktorka Zoološkog vrta na Paliću Sonja Mandić, to je verovatno posledica neadekvatne ishrane u prethodnom periodu, budući da je lavica u Prihvatilište primljena u stanju teške pothranjenosti.

– Slučaj lavice Kiki pokazao je, nažalost, da dokle god postoje ljudi koji kupuju divlje životinje iz zabave, bez provere uslova za držanje i svesti da moraju da imaju dozvolu za držanje dobijenu isključivo od Ministarstva zaštite životne sredine, u naša prihvatilišta stizaće ptice odsečenih krila sprečene tako da pobegnu, ptice ulepljenih kljunova da ih niko ne bi čuo, životinje različitih vrsta koje ostaju bez vazduha u kutijama u kojima su skučene, pa i takve poput male lavice – dodali su iz Zoo vrta:

Nadamo se da se ovakvi slučajevi zloupotrebe životinja od strane nesavesnih „vlasnika”, kao što je bio njen, više neće događati – naveli su iz Zoo vrta Palić.

Podsetimo, zdravlje male lavice Kiki, koja je 21. septembra pronađena na Čantavirskom putu u Subotici a potom prebačena u prihvat Zoološkog vrta Palić, svakim danom je bivalo sve lošije, govorili su nadležni.

Laboratorijski nalazi, koji su ponavljani svaki drugi dan od kada je došla u prihvat, pokazivali su da njeni unutrašnji organi počinju da otkazuju.

– Ona je primljena sa puno vezanih problema. Endo i ekto parazite smo uspeli brzo da eliminišemo, sanirana je i povreda butne kosti, a ograničeno joj je kretanje da se ne bi naprsnuća na zadnjim nogama dalje otvarala. Međutim, ono što nikako nije bolje je stanje njenih bubrega i jetre – rekla je Sonja Mandić, direktorka Zoo vrta Palić i dodala:

– Lavica je počela da jede što nam je dalo nadu da će se i oporaviti, ali posle nekoliko dana potpuno je prestala da uzima hranu, zbog čega joj je ponovo uvedena infuzija. Tako da, u poslednja dva dana, ona svu snagu dobija preko infuzije – pričala je Mandićeva.

Naveli su tada u zoo-vrtu da su maloj lavici Kiki od prvih dana ambulantnog lečenja uvedene terapije koje ne oštećuju funkcije jetre i bubrega, jer jaki lekovi i terapije to mogu da učine.

– Data joj je kombinacija terapija koju su osmislili veterinari iz palićkog zoo-vrta i drugi veterinari iz naše zemlje, oni koji imaju veliko iskustvo u radu sa lavovima, s obzirom da su zaposleni u međunarodnim organizacijama u Južnoafričkoj Republici i u još jednom prihvatilištu za lavove iz Holandije. Ta terapija služi da joj se umanje bolovi, da se smanje upale u organizmu, a da funkcija bubrega ne bude dodatno narušena. Nažalost, u konkretnom slučaju, ne deluje da je to dovoljno – objašnjavala je Mandićeva.

Prema njenim rečima, još pri samom prijemu lavice, bilo je teško reći u kakvom su joj tačno stanju unutrašnji organi.

– Možemo samo da pretpostavimo jer je u pitanju lav koji je sa svojih pet meseci imao samo devet i po kilograma kada je pronađen. Dakle to je jedna teško pothranjena životinja, koja je duži vremenski period držana u neadekvatnim uslovima. Jako je teško vratiti je sa ‘ivice’, na koju je neko gurnuo – isticala je direktorka zoo vrta Palić.

Tom prilikom je dodala da svi treba da napokon postanemo svesni da ovakve životinje ne mogu da se drže kao ljubimci, jer to nije u njihovoj prirodi.

– Jako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko meseci razonode vredno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apelujemo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog ko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da mala lavica može da se vrati sa ivice smrti, nakon svog maltretiranja koje je doživela od strane ‘ljudi’ koji žive među nama – naglašavali su iz zoo-vrta Palić.

Mala lavica Kiki primljena je tog četvrta, 21. septembra u Zoološki vrt Palić u lošem stanju. Četvrti dan je već bila kritično i veterinari su se borili za njen život.

Kako je saopštili na Fejsbuk stranici Zoo vrta, životinja je bila dehidrirana, slaba i neuhranjena.

– Odmah po prijemu videli su se sledeći problemi – loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana i očigledno je bila u bolovima – naveli su u saopštenju.

Lavica Kiki, kako su je kasnije nazvali odmah je pregledana (ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi) i primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala).

– Po reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare tj. prerade hranu i nema stolicu.

U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu, kao što su bubrezi i jetra – istakli su tada u saopštenju.

Iz Zoo vrta su takođe odmah objavili rezultate rendgenskih snimaka koji su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, operisana tog jutra, 25. septembra.

– Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu. Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje.

Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje i oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju – saopštili su iz Zoo vrta Palić, iz kojeg su, kao što možemo da vidimo, pokušali da urade sve što je bilo u njihovoj moći.

I uradili su. Nažalost i uprkos svim naporima, mala lavica Kiki nije preživela zbog teških fizičkih problema koje je stekla tokom neodgovornog držanja i loše ishrane. Ova priča je podsetnik na potrebu za kontinuiranim zalaganjem za zaštitu divljih životinja i edukaciju o njihovim potrebama, pravilnom odgoju, te postupanju sa njima.

Slučaj male lavice Kiki jasno ukazuje na problem zloupotrebe divljih životinja kao kućnih ljubimaca ili zabavnih atrakcija. Ovo vrlo lako može dovesti do patnje, ozbiljnih problema za životinje koje su prilagođene divljem okruženju, pa i njihove smrti – što se u ovom slučaju i dogodilo.

Info: vojvodinauzivo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас