Тужна вест са Фрушке горе: Угинуо бизон Ђука, опстанак стада од 4 женке доведен у питање

Бизон Ђука који настањује Фрушку гору од марта 2022. године, угинуо је прошле недеље, незванично сазнаје Еуроњуз Србија.

Из Националног парка Фрушка гора за Еуроњуз Србија су рекли да ће „дати званичне информације чим им Научно-ветеринарски институт Нови Сад достави званичне податке зашто се десило угинуће“.

Поменути медиј је овим поводом контактирао и Фернанда Морана, ветеринара из Шпаније који је био укључен у пројекат. Он наводи да га из Националног парка нису обавестили да је Ђука угинуо и наглашава да је стадо посетио почетком јуна ове године и да су тада бизони имали „дијареју“.

„Део животиња је имао процес дијареје веома типичан за ову врсту када дође промена годишњих доба. То стање обично престаје само од себе али сам препоручио третман за погођене животиње и Национални парк је то урадио. Касније сам сазнао да је крајем јула цело стадо било изложено приличном стресу због јаких олуја. Нисам добијао вести о животињама па сам помислио да је све у реду“, наводи Моран за Еуроњуз Србија.

Додаје да ће контактирати НП Фрушка гора и питати да ли се нешто десило и да ли им је потребна помоћ.

Подсетимо, бизон Ђука и четири женке бизона стигли су на Фрушку гору крајем марта 2022. године. С обзиром да је Ђука био једини мужјак, процес опстанка бизона на Фрушкој гори доведен је у питање.

Извор: euronews.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас