У јуну се Вучић повлачи са врха странке, а у СНС следи чистка кадрова

Фото: Скриншот Јутјуб

Према најави Александра Вучића, председника владајуће Српске напредне странке (СНС) у Србији И председника Србије, формираће се нови народни покрет за државу који не би био антистраначки, али би био надстраначки. Ова иницијатива је наишла на критике опозиције и неких стручњака који тврде да би то могао бити још један покушај подривања демократије у Србији и стварања једнопартијског система.

Према Вучићу, народни покрет ће објединити политичке снаге и странке које желе да Србија остане самостална, суверена и слободна држава и да гледа своје интересе, али да нема газде ни на једној страни света. Такође, најавио је да ће путовати по Србији како би добио подршку народа за овај нови покрет. Међутим, детаљи о томе како ће се нови народни покрет организовати и функционисати још увек нису познати.

Када политички лидер напусти странку и формира нову, то може имати значајне последице на политичку сцену. У зависности од популарности и утицаја тог лидера, то би могло довести до поделе странке и губитка подршке одређених бирача. С друге стране, нова политичка партија може имати потенцијал да привуче бираче који су незадовољни тренутном политичком понудом.

Међутим, све ово зависи од многих фактора, укључујући популарност лидера, политичку климу у земљи, социјалне и економске факторе, као и многе друге факторе. Стога, тешко је проценити шта ће се тачно догодити са странком коју је лидер напустио и какав ће утицај имати нова партија на политичку сцену у земљи.

Тешко је прецизно предвидети судбину СНС-а без Александра Вучића и како ће се та странка позиционирати у политичком пејзажу Србије у будућности. Међутим, постоје неке могућности.

Прво, могуће је да ће се СНС наћи у тешкој ситуацији након Вучићевог одласка, с обзиром на то да је он био кључни фактор у изградњи и одржавању њихове моћи и популарности међу бирачима. Без њега, СНС би могао да се бори да задржи своју позицију на политичкој сцени.
Друго, могуће је да ће СНС покушати да пронађе новог лидера који би могао да надокнади Вучићеву харизму и да настави да води странку у истом смеру. Међутим, то би могло бити изазовно јер је Вучић био врло ауторитативан лидер, што би могло да отежа транзицију на новог лидера. Јасно је да ће СНС водити човек кога Вучић одабере И да ће то бити човек од његовог поверења.

Треће, највероватније је да ће се СНС покушати да се прикључи Народном покрету који оснива Вучић. То би могло бити разумно решење јер би им омогућило да задрже своју позицију на политичкој сцени, а истовремено да сарађују са Вучићем који је и даље популаран у Србији.

У сваком случају, будућност СНС-а зависиће од многих фактора, укључујући унутрашњу политику странке, реакцију бирача и политичких конкурената, као и спремност странке да се прилагоди новим околностима које долазе. Многи очекују да ће уследити велика чистка кадрова у којој ће отпасти 1000 људи који нису, по мишљењу врха странке, дали резултате или су компромитовали СНС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас