У овој српској светињи се лечио и патријарх Павле!

VUJAN

У манастиру Вујан на истоименој шумадијској планини између Чачка и Горњег Милановца су кроз историју ходочастили многи хришћани, а најпознатији је по боравку у њему бивши поглавар Српске православне цркве, патријарх Павле, који се ту и лечио.

Манастир је саграђен у 13. веку, а обновио га је деда српске краљице Драге Обреновић, супруге последњег владара из династије Обреновића, која је Србијом владала до 1903. године.

Данас, пут до ове мале српске светиње у потпуности је асфалтиран. У питању је деоница од Ибарске магистрале до манастира у дужини од 4,2 километра, а финансирало ју је Јавно предузеће “Путеви Србије”.

“Велики значај за све мештане Чачка и Горњег Милановца, али пре свега, значајан је за свештенство манастира Вујан и све оне који га посећују, а њих није мало, знајући да се у овом манастиру налази надалеко познати вујански крст патријарха Павла, као и да се патријарх баш у Вујну лечио током Другог светског рата”, казао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

 

Он је указао на значај завршетка “стазе патријарха Павла”, најкраћом шумском везом бање Горње Трепче са манастиром Вујан, који се очекује следеће године.

“Стаза патријарха Павла, која је нешто краћа од седам километара, а повезује бању Горња Трепча и манастир Вујан, обележена је, а већ наредне године биће потпуно уређена и сви љубитељи природе са уживањем ће моћи да је користе”, нагласио је градоначелник Чачка.

Планина Вујан издваја се по својим природном лепотама у југозападној Шумадији, а њен највиши врх је Велики Вујан. У манастиру почива тело познатог српског устаника из времена Другог српског устанка и саборца кнеза Милоша Обреновића, Лазара Мутапа.

Извор: Рина Фото: Рина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас