У спомен на патријарха Иринеја стипендије најбољим студентима

viber_image_2021-11-20_20-14-56-974

Данас сам се у храму Светог Саве, заједно са браћом архијерејима и народом, помолио за мог приснопамјатног претходника великог Патријарха Иринеја, који је уснуо у Господу пре годину дана. У његов спомен, а баштинећи дух претходних поколења, посебно бригу о школовању младих, одлучио сам да данас објавимо конкурс за годишње стипендије студентима завршне године оних факултета који су оснивачи Универзитета у Београду: Правног, Философског, Техничког, Медицинског и Богословског факултета.
Српска просвета, образовање у српском народу, почело је у српским манастирима, у Српској Цркви, од Светог Саве па даље свих светих Немањића…

И у потоњим вековима, у време отоманског ропства, просвета је очувана у манастирима. Прву прилику за систаматско образовање, Црква је имала у српским земљама преко Саве и Дунава и ту су српски митрополити и патријарси лично помагали школовање, оснивали школе, чак високог факултетског и универзитетског ранга, у Карловцима, Новом Саду, Сомбору, или су то чинили оснивајући фондације.

Данас и као патријарх, и као универзитетски професор, желим да наставим ту традицију, прво у малом, овим стипендијама, за које конкурс данас објављујем, а надам се наредних година у много већем обиму.

То је, наглашавам, и израз подстицаја, солидарности, међусобне подршке пре свега добрим сутдентима, али солидарности међу факултететима. Зато што не можемо да кажемо једни другима ниси ми потребан…. “око не може рећи руци: не требаш ми”, речи су апостола Павла које и ми следимо.

Услови конкурса биће објављени у понедељак на званичном сајту Српске Цркве.

Патријарх Порфирије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас