У Зрењанину изложба посвећена владавини Авара на овим просторима

IZLOZBA
ИЗЛОЖБА преминуле ауторке Браниславе Микић Антонић из градског музеја у Бечеју, отвара се у Малом салону музеја у Зрењанину, у четвртак, 16. септембра у 19 часова.

Поставка приказује изузетно археолошко и културно-историјско наслеђе откривено на локалитетима у околини Бечеја, као што су Перлек, Пионирска улица, Чик, Ботра и за појмове српске музеологије и изложбене делатности, представља најбољи пресек материјалне културе аварског каганата, ратнички устројене државе овог степског народа.

– Иако се у називу изложбе на неки начин можда намеће одређени мушки наратив, посетиоци ће се уверити да је у њој егалитарно присутна и жена, односно пресудна улога жене у друштву каганата – поручује Рашко Рамадански, кустос археолог бечејаког музеја, уз напомену да су заступљени репрезентативни примерци, како оружја, тако и личног прибора и накита, али и предмета из различитих области занатства.

Још једна одлика изложбе је да осим поменуте материјалне културе, поставка допире и у нематеријалне оквире и описује и аварски погребни образац као и различите обичаје које можемо тек да наслутимо путем археологије.

Изложба ће у зрењанинском музеју бити отворена до 8. октобра ове године.

Вечерње Новости 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас